Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana es nega a l’elecció directa dels alcaldes

Els polítics de Tiana s’han mostrat contraris a la proposta de reforma de la Llei Electoral del PP que afecta a l’elecció dels alcaldes i alcaldesses. El ple municipal ha demanat que un canvi tan important per al “funcionament democràtic” dels ajuntaments es faci “en el moment adient, amb objectius clars i amb unes línies de negociació política amb el municipalisme”.

Aquesta reforma, proposada pel govern del Partit Popular, defensa l’elecció directa dels alcaldes i suposaria una reforma de la llei electoral perquè pogués governar el candidat més votat a les eleccions. L’alcaldia se l’emportaria el cap de llista del grup que superés el 40% dels vots.

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy

Segons la proposta del PSC, CiU, Gent pel Progrés de Tiana i ERC, en l’actualitat, la ciutadania, amb el seu vot, diposita la seva representativitat en una candidatura i no exclusivament en el seu cap de llista: “Com a expressió de la màxima representació de la ciutadania, el plenari de l’Ajuntament, li correspon escollir l’alcalde o alcaldessa que presidirà el ple”. Consideren, també, que l’actual sistema electoral permet que les opcions polítiques significatives en què s’organitza la ciutadania en cada municipi configurin majories de govern local amb un recolzament majoritari del vot popular a través d’un sistema de representació. Això, segons els grups, garanteix conservar el paper dels ajuntaments: “La complexitat i la pluralitat, l’espai de primera instància per a la resolució de problemes de la ciutadania, l’espai dels grans canvis i de la millora de les condicions de vida de la gent són característiques fonamentals de l’àmbit municipal”. “Els municipis espanyols han estat els motors de les grans transformacions del nostre país”, afegeix la proposta que s’ha aprovat al ple. Una reforma que, segons els grups, “qüestiona el valor democràtic del necessari diàleg, negociació i acord entre les forces polítiques representades al plenari municipal, per decidir democràticament les millors propostes pels ciutadans”. Així ho ha defensat un dels portaveus municipals que s’ha unit a aquesta proposta, Enric Nolis, de CiU.

 

Segons aquests grups, el govern del PP ha plantejat aquesta reforma “per no posar en risc el manteniment de moltes de les seves alcaldies, després dels resultats de les europees”. Asseguren que “no representa cap millora per a la regeneració democràtica” i que “suposa novament una amenaça a la democràcia local”.

 

Gonzalo no vol portar la contrària al seu partit

Manuel Gonzalo
Manuel Gonzalo

L’únic regidor que ha estat en contra d’aquesta oposició, de la majoria dels grups municipals de Tiana, ha estat el del PP, Manuel Gonzalo. Tot i que no ha volgut posicionar-se en contra de la proposta de Rajoy, ha deixat clar que des del PP tianenc seguiran defensant la voluntat del poble i l’elecció del ple.

 

Aquest ha estat un dels debats del ple municipal del mes d’octubre. Una sessió on també destaquen temes com la informació sobre el projecte d’obertura del Passeig de la Vilesa o els problemes que hi va haver durant la nit del ball de la Festa Major d’aquest any.