Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana homenatja els tres alcaldes republicans exiliats pel franquisme

L’entitat tianenca Records Republicans ha commemorat aquest 14 d’abril, el 87è aniversari de la Segona República Espanyola, en un acte celebrat a l’Ajuntament. Els assistents també han homenatjat la figura dels tres alcaldes que Tiana va tenir durant els anys republicans, que van haver d’exiliar-se per culpa del franquisme.

L’acte ha començat a dos quarts de dues i ha durat poc més d’una hora. En aquest temps, l’organitzadora de l’esdeveniment, Carme Cussó, ha pronunciat un petit discurs de lloança als alcaldes republicans, que han continuat alguns membres de l’Ajuntament de Tiana.

Carme Cussó ha explicat per què és important homenatjar els alcaldes republicans exiliats pel franquisme:

 

El regidor de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, ha ofert una breu lliçó d’història sobre la Segona República; el regidor del grup municipal PDeCAT-DC, Joan Cañada, ha recordat la figura dels tres alcaldes republicans; i el d’ERC, Ricard Fabra, ha parlat dels sentiments republicans. Tots tres han comparat els entrebancs que va patir la Segona República amb la repressió que actualment, han dit, es pateix a Catalunya. Per últim, l’assistent a l’acte Francesc Navarro ha recordat la importància de la il·lusió i ha animat a tots els republicans a no deixar-se vèncer per la por.

Després dels discursos, la regidora de cultura, esports i cooperació, Núria Blasco, ha entregat a l’entitat Records Republicans el rètol metàl·lic que anirà col·locat a la Plaça de la República Catalana, una placeta que es troba entre el Passeig de la Vilesa i el Carrer Dr. Mascaró.

Fotografia de família amb tots els assistents a l’acte. També s’hi pot veure el rètol de la Plaça de la República Catalana. / Marc Brugat Segalés

La celebració ha acabat amb un brindis a favor de la Segona República Espanyola i la República Catalana, mentre de fons sonava l’Himne de Riego.

Els alcaldes republicans de Tiana

Eduard Simó va estar al capdavant del consistori tianenc des del juliol de 1933 fins l’octubre del mateix any; Marcel·lí Garriga el va succeir al càrrec fins febrer de 1934; i per últim, en Josep Rosselló va ser l’alcalde de Tiana durant la Guerra Civil, des del 18 de juliol del 36 fins el 31 de gener de 1939.