Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana i Montgat: més de 80 anys separats

Aquests dies de mitjans de juliol són unes dates especials per a les poblacions de Tiana i Montgat. Fa 81 anys que les dues localitats van deixar de ser un sol municipi. Concretament, el dia 17 de juliol del 1933, va ser quan Montgat va constituir el seu primer consistori. Una segregació que es feia efectiva després que, el fins llavors barri marítim de Tiana, superés els 2000 habitants. A més, els elements d’identitat pròpia, la parròquia (1867), infraestructures com l’escola o el cementiri i el desig d’independència ho van fer possible. Així ho expliquen els historiadors locals: el montgatí Abelard Chimisanes i el tianenc Josep Maria Toffoli.

 

Imatge de Montgat dels anys 30
Imatge de Montgat dels anys 30

Els anys anteriors al 33, a banda del creixement de població, en la política hi va començar a haver-hi certes tensions.

 

Imatge de les Mallorquines dels anys 30
Imatge de les Mallorquines dels anys 30

Fins i tot, en el programa de la Festa Major de Sant Jordi, l’any 1957, els montgatins feien ressò de les causes que haurien portat a la segregació. Aquest text deia: “La causa primera i el factor determinant de la voluntat col·lectiva de segregar-se per constituir-se en un municipi autònom, haurem de cercar-la en la política negativa dels Ajuntaments populars de Tiana, que no varen saber atendre les ànsies de millorament moral i material dels llogarets agregats de Montgat i les Mallorquines”.

 

Tiana es queda amb pocs habitants

La Generalitat de Catalunya va permetre la segregació quan Montgat va superar els 2000 habitants. Tiana, però, es quedaria amb menys població. Ho ha explicat Josep Maria Toffoli.

 

Imatge aèria de Tiana
Imatge aèria de Tiana

La data important per Tiana va ser el 18 de juliol, quan els 5 regidors que quedaven van redistribuir-se els papers: Eduard Simó, d’Esquerra Republicana, passava a ser l’alcalde.

 

Una manca de commemoració de la data, segons els historiadors

Aquestes dates, segons els dos historiadors locals, haurien d’estar més presents als dos municipis.

 

Montgat va ser l’últim poble costaner del Maresme que es va segregar. Anys abans, ho havien anat fent la resta de localitats. L’any 1579, Canet de Mar ja va deixar de formar part de Sant Iscle de Vallalta, una història que es repeteix a El Masnou i Alella, Premià de Mar i de Dalt o Vilassar de Mar i de Dalt.

 

Consulta la reproducció número 14 del ‘Tiana S.XX’ publicat a l’abril del 2006, per Josep Maria Toffoli: La segregació nº14