Aquest divendres al matí Tiana ha rebut la visita de María Patricia Arce i Walter Vargas. Han vingut en representació de dos municipis de Bolívia; ella és alcaldessa de Vinto i ell, president de la Mancomunitat del Valle Alto i alcalde de Tolata.
Gràcies a un projecte que està duent a terme l’‘Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta’, la María Patricia i en Walter han fet un recorregut per diferents localitats de Catalunya. Durant sis dies, han viscut diferents experiències que pretenen mostrar-los iniciatives de gestió integral de residus.
Com a última visita, els ha tocat Tiana. I és que l’Associació, que compta amb socis com l’Agència de Residus de Catalunya – entre d’altres -, ha volgut implicar el poble en aquesta mostra d’iniciatives.
L’objectiu del projecte és el d’assistir de manera tècnica els municipis de Tiquipaya i Vinto, de Bolívia, sense imposar-los cap sistema. Elisenda Realp, delegada a Bolívia per l’Agència de Residus de Catalunya, ha explicat a La Local que ho estan fent en base a la “conscienciació”:
En Walter i la María Patricia han pogut conèixer amb detall el funcionament del sistema de recollida de residus de Tiana durant la visita que han fet aquest matí per les instal·lacions de l’Ajuntament. Un cop acabada, la María Patricia ha volgut donar les gràcies a l’Ajuntament de Tiana per transmetre’ls la seva experiència.
Per la seva banda, en Walter ha dit a La Local que el que més li ha cridat l’atenció és que “Tiana té els carrers molt nets”.
Ja fa 15 anys del “Porta a Porta”
Des de l’any 2000, Tiana és considerada una localitat pionera i innovadora en gestió de residus. Pionera perquè va ser el primer municipi català que va implantar el sistema de recollida selectiva “Porta a Porta”. Innovadora perquè no ha deixat d’establir mesures de millora al sistema. La implantació de xips, per exemple, ha permès registrar de manera informatitzada el bon funcionament del sistema i és una mostra de l’evolució constant del “Porta a Porta”.
Abans, el sistema de recollida de residus de Tiana es basava en deixar la brossa als contenidors que hi havia repartits pel poble. Al nord d’Itàlia, però, ja es funcionava amb la recollida “Porta a Porta”. Va ser després d’una visita que l’equip de Mediambient va fer a Itàlia l’any 1998, que es va plantejar la idea de canviar el sistema. Els tianencs la van rebre positivament i actualment el poble presumeix de recollir el 80% de la brossa de manera selectiva.
Un petit toc d’atenció
Tot i els bons resultats de Tiana, Xavier Doñate, regidor de Mediambient, ha volgut aprofitar la ocasió per donar un “toc d’atenció” als tianencs que no segueixen el procés correctament.
Explica que a Tiana hi ha dos contenidors d’emergència que s’han d’utilitzar quan no sigui possible deixar la brossa a la porta. Doñate ha dit que “hi ha tianencs que fan servir els contenidors d’emergència a diari, cosa que suposa un increment dels gastos de gestió de residus”. Doñate ha demanat la col·laboració dels ciutadans per evitar que els contenidors d’emergència es converteixin en un abocador.