Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Ester Pujol: “El Tiana Negra ha creat un vincle especial entre organitzadors, escriptors i editors”

L’alcaldessa de Tiana, Ester Pujol, i la regidora de cultura, Núria Blasco, són les dues persones que han estat al capdavant del Tiana Negra des que s’iniciés al 2013 i asseguren que organitzar aquest festival ha estat “tot un repte” per l’Ajuntament. Tot i així, consideren que, durant aquestes cinc edicions, l’organització ha assolit fites molt importants “tant a nivell quantitatiu com qualitatiu”. Petits èxits que han posicionat a Tiana al mapa cultural català.

En primer lloc, Pujol destaca l’increment d’assistents que s’ha produït en les quatre primeres edicions i que els va obligar a traslladar-se de la Sala Sant Jordi a la Sala Albéniz. Un augment d’interès que també s’ha produït entre els veïns del poble, tot i que sembla haver tocat sostre en aquest àmbit.

L’alcaldessa assegura que “no és un objectiu que el festival arreli entre tots els tianencs”, perquè és molt específic: de novel·la negra i, a més, en català. Per això, creu que les persones que estan interessades ja el coneixen i han participat. Per tant, ara, els objectius del festival van dirigits a posicionar el poble cap a l’exterior.  Tot i així, Pujol convida a aquells que no estiguin interessats a gaudir d’altres activitats de la vila.

 

Però, segons Pujol, també és molt important l’efecte de “taca d’oli” que s’ha generat a partir del Tiana Negra. Un efecte en cadena que ha provocat que molts altres municipis catalans hagin creat els seus propis festivals de novel·la negra. L’alcaldessa, malgrat tot, no veu aquestes noves iniciatives com a rivals, sinó més aviat com a col·laboradores en un projecte comú.

 

De fet, l’alcaldessa de Tiana ha mantingut contacte directe amb alguns dels organitzadors del Vilassar de Noir i els hi ha donat un cop de mà. Malgrat tot, si que confessa que hi ha un “punt d’orgull” d’haver estat un dels municipis pioners.

Ester Pujol, alcaldessa de Tiana.
Ester Pujol, alcaldessa de Tiana.

Però per sobre de tot, Ester Pujol considera que, durant els cinc anys de festival, s’ha assolit una fita molt més important: la creació d’un vincle molt especial entre organitzadors, escriptors i editors. Una relació propera a la “d’una gran família” que els hi ha permès establir un “equip plenament consolidat” i que els hi ha animat a “tirar endavant” malgrat “tots els reptes i dificultats que suposa un festival d’aquestes característiques”.

 

Pel que fa a la cinquena edició del Tiana Negra, Núria Blasco confessa que les activitats que li venen més de gust són la cadira d’orelles i el concurs Tiana Negra i Punta Blanca, que protagonitzaran les puntaires de Tiana.

Núria Blasco, regidora de cultura.
Núria Blasco, regidora de cultura.

Pujol, en canvi, té moltes ganes d’assistir a  l’homenatge a Andreu Martín per dos motius. D’una banda, perquè els hi ha costat molt que hi vingués. Però també per una anècdota familiar.

 

Al PSC encara li queden tres anys al capdavant del govern municipal i, tant la alcaldessa com la regidora, asseguren que no tenen cap intenció de suprimir el festival durant aquest temps. Per a elles, seria fer “un pas enrere”.

 

Això si, ambdues coincideixen en què volen innovar cada any i “acompanyar el festival a l’alça”. Per aquest motiu, no descarten estudiar canvis de cara a futures edicions, sense perdre el caràcter “fresc i low cost” del Tiana Negra. De fet, destaquen que sempre han volgut que aquest esdeveniment fos low cost, per molt que hagin anat augmentant el pressupost del festival a mesura que “s’ha anat posicionant i guanyant força”.

 

Aquesta és una bona notícia, doncs, pels aficionats de la novel·la negra en català, que sembla que encara podran gaudir del Tiana Negra durant molts anys més. L’objectiu inicial dels organitzadors, de fet, era arribar al desè aniversari. Potser al final ho aconsegueixen.