Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tianencs anònims criticaven l’església a “La Campana de Gràcia”

L’historiador local Josep Maria Toffoli ens endinsa al món del periodisme en la seva nova publicació. Ho fa però amb un periodisme del passat.

“La Campana de Gràcia” era un setmanari satíric, republicà i anticlerical que va néixer l’any 1870. Aquest va publicar-se durant 60 anys. Ha estat, doncs, el tema escollit per “La Mallerenga” d’aquest mes. Toffoli ens descobreix que el nom de Tiana havia sortit en diverses ocasions: es publicaven escrits d’alguns veïns anònims del poble. Molts d’aquests textos eren crítics amb els mossens de l’època.

 

Alguns escrits dels tianencs del passat també criticaven l’alcalde, l’Ajuntament o la brutícia dels carrers. A més, gràcies a “La Campana de Gràcia” s’ha pogut saber que l’any 1912 es van començar a fer sessions de cinema a la Catequística.

Toffoli publica cada mes “La Mallerenga”, una revista on recorda el passat del municipi. Aquesta arriba, per correu electrònic, a uns 250 tianencs i també es pot trobar a la Biblioteca o a comerços com la papereria Multicolor. L’historiador ja va per la 35a edició i a cada número intenta descobrir la història que encara ningú ha explicat a Tiana.