Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tierno Bija: “Vaig venir amb pastera i em va acollir una família del poble”

Durant el Dia Internacional de l’Immigrant, Tierno Bija recorda la seva arribada a Tiana fa gairebé vuit anys. “Arriba un dia on te n’adones que les coses no van bé i prens la decisió. Jo he vingut des del Senegal com molts altres africans, amb pastera fins a Canàries i, després de més d’un mes, entrant a la Península”, explica el senegalès. Bija no coneixia ningú i, a través d’un amic, va poder contactar amb una família tianenca que el va acollir al municipi, població on ha trobat feina de jardiner i ha pogut començar una nova vida.

 

 

Tierno Bija fent de jardiner
Tierno Bija fent de jardiner

La Isabel López i l’Archil Abramishvili també treballen a Tiana des de fa anys. La Isabel, arribada des de l’Equador, feineja a una casa particular des de que va decidir emigrar del seu país. L’Archil, des de que va marxar de Georgia, ha viscut a d’altres localitats i, en aquest moment, es troba fent de cambrer a un dels restaurants del municipi.

 

Isabel López
Isabel López

Tots tres coincideixen a l’opinar sobre Tiana, afirmant que se senten ben acollits al poble: “em sento molt còmode perquè la gent és molt amable”, ha explicat Abramishvili. D’integració, però, en parla Bija. L’africà és una persona que ha volgut participar en la vida social i cultural del municipi, formant part d’esdeveniments com, per exemple, la Cavalcada de Reis: “quan vas a un lloc nou t’has d’intentar socialitzar, encara que aquí sigui complicat has de parlar amb la gent i saludar les persones pel carrer perquè sàpiguen qui ets, és el que em correspon”. Tant al jardiner com al cambrer, Tiana els recorda als seus pobles d’origen, ja que tots dos provenen de localitats petites. El poble de l’Archil, fins i tot, s’assembla amb el nom, i és que ell prové de Tianeti, Georgia.

 

 

Archil Abramishvili a la feina
Archil Abramishvili a la feina

El català és una eina que ha ajudat molt a persones com el Tierno a socialitzar-se amb la resta de vilatans. L’Archil afegeix: “em costa parlar el català però l’entenc molt bé”.

Recordant el seu país, la Isabel López, mostra l’enyorança que té cap a la seva família: “el meu retorn serà avui o demà, però algun dia haurà de ser, ara no perquè encara treballo”. I és que sembla que a tots ells els manté el mateix motiu a Tiana: la feina.

 

Archil Abramishvili treballant
Archil Abramishvili treballant

A Tiana, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, més del 3% de la població és immigrant, amb gairebé 300 persones vingudes d’arreu del món. Des de Serveis Socials, però, expliquen que hi ha gran quantitat de fills d’immigrants a les escoles perquè hi ha molts pares i mares que treballen al poble. Aquest departament de l’Ajuntament s’encarrega d’orientar les persones arribades d’altres països de forma general i d’explicar els recursos que tenen a Catalunya i, en els casos més necessaris, en fan un seguiment individualitzat per ajudar-les amb temes com la llengua o el xoc cultural.