Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Un ple per posicionar-se envers la consulta

El ple extraordinari convocat aquest 22 de setembre a les 20:00h pretén definir el posicionament de Tiana respecte al 9-N i la Llei de Consultes Referendàries que es va aprovar la setmana passada. En aquest acte es decidirà si l’Ajuntament dóna el seu suport a la consulta, posant a disposició de la Generalitat els recursos del municipi que siguin necessaris.

Previsiblement, la proposta que es presentarà al ple posa en dubte el model de moció que han elaborat l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació de Municipis de Catalunya (AMC), juntament amb els partits polítics a favor del dret a decidir. Això es deu a què alguns grups municipals consideren que s’ha de tenir en compte la seguretat administrativa i judicial del poble i valoren que la Llei de Consultes no garanteix plenament aquesta protecció. Per això, volen deixar molt clar que la consulta s’hauria de desenvolupar dins un marc legal que garantís el seu èxit.

Tot i així, la proposta d’acord final no es coneixerà fins que comenci el ple extraordinari, ja que els 4 grups municipals a favor del dret a decidir encara estan negociant els detalls. L’objectiu d’aquest diàleg entre el Partit Socialista de Catalunya, Esquerra Republicana, Convergència i Unió i Gent de Tiana és arribar al ple amb un text unitari que conciliï les postures de tots els partits i els permeti arribar a un consens en la votació ràpidament.

De fet, segons el portaveu de CiU, Enric Nolis, la proposta ja ha canviat una vegada perquè l’equip de govern la va modificar després que l’oposició presentés una moció que l’equiparava al model definit per les associacions de municipis. Nolis considera que aquest canvi va ser un encert.

 

El Partit Popular és l’única formació política que no ha participat d’aquestes negociacions i el seu portaveu a Tiana, Manuel Gonzalo, considera que aquest ple “es podria haver estalviat”. Ell té molt clar que el seu vot serà en contra.

 

Municipis catalans per la consulta

La data de la cita política d’avui coincideix amb molts altres plens extraordinaris arreu de Catalunya que volen donar suport a la consulta del 9-N. Un fenomen que representa l’impuls simbòlic del municipalisme a les pretensions del govern català. Segons les declaracions dels presidents de l’AMI i de l’AMC aquest matí a Catalunya Ràdio, aquest dilluns més de 300 consistoris aprovaran la proposta de moció que van redactar ells o altres de semblants. Una xifra que preveuen que ascendirà fins a 600 municipis a finals d’aquesta setmana.

A més, la Diputació de Lleida ha aprovat una moció de suport a la consulta, convertint-se en la primera diputació en fer-ho. L’Ajuntament de Barcelona també ha aprovat un text de les mateixes característiques amb 21 vots a favor i 12 en contra, malgrat que el PSC no ha assistit perquè han considerat que l’acte estava concebut només al servei de la causa independentista.

Al Maresme, alguns dels municipis que decidiran aquest dilluns en ple extraordinari si donen suport a la Llei de Consultes i a la votació del 9-N són Montgat, Calella, Arenys de Munt, Alella i El Masnou.