El ple municipal arriba carregat de temes. Aquest octubre es parlarà sobre actuacions de proximitat com la licitació de la deixalleria o el cànon de drets d’autor de la biblioteca, però també es faran preguntes en referència a la gestió governamental que s’ha fet en matèries com la nit del ball de la Festa Major o l’obertura del Passeig de la Vilesa. Entre aquests temes destaca una proposta de govern presentada per PSC, ERC, CiU i Gent de Tiana que s’oposa a la última reforma legislativa plantejada pel Partit Popular espanyol.
Aquesta modificació pretén que el cap de la llista que hagi rebut més vots sigui anomenat alcalde directament, sempre que superi el 40% del total. Un canvi que implicaria que ja no fossin els regidors dels municipis qui escullen al cap del consistori. D’aquesta manera, seria impossible anomenar líders de govern fruit del consens polític.
El portaveu del PSC, Héctor González, considera que aquesta modificació fa menys plural la democràcia i afirma que no té sentit que s’apliqui ara, quan només queden sis mesos per les properes eleccions municipals.
En la mateixa línia, el portaveu de CiU, Enric Nolis, opina que per engegar mesures com aquesta es necessita d’una àmplia majoria política i que, per tant, la voluntat d’un partit en solitari no és suficient.
Des d’Esquerra Republicana també s’afegeixen a la crítica. El portaveu del grup municipal, Jordi Gost, considera que aquesta reforma és “un intent d’atac frontal al sistema democràtic” i assegura que el PP l’ha plantejat perquè considera que li podria beneficiar a les eleccions municipals que se celebraran d’aquí uns mesos.
El portaveu de Gent de Tiana, Joan Pau Hernández, considera que precisament aquest interès partidista pot donar lloc a un “retrocés”.
A l’altra cara de la moneda es troba el Partit Popular. El seu portaveu a Tiana, Manuel Gonzalo, està totalment a favor de la reforma legislativa perquè diu que en molts casos ja es tria com a alcalde al cap de la llista guanyadora.
Festa Major i Passeig de la Vilesa: dues polèmiques al ple
A part del mètode d’elecció de l’alcaldia, en el ple d’aquest dimarts es tractaran altres temes importants. Convergència i Unió, per exemple, demanarà a l’equip de govern quines van ser les mesures de seguretat que van adoptar durant la nit del ball de la Festa Major. Segons Enric Nolis, és essencial aplicar canvis de cara a futures edicions i volen traslladar aquesta opinió a la resta del ple.
D’altra banda, Gent de Tiana ha presentat una pregunta on assegura que no s’ha informat detalladament ni als grups municipals ni als ciutadans sobre el projecte per connectar el passeig de la Vilesa amb l’Avinguda Isaac Albéniz. Per això, sol·liciten que es faci una reunió interna al consistori i una sessió pública per parlar del tema. Unes mesures que segons el portaveu de Gent, Joan Pau Hernández, són necessàries per acabar de definir com es connectaran les dues vies després de l’enderroc.
El portaveu de CiU comparteix que aquest procés s’hauria de fer amb “total transparència”. Tot i així, Héctor González afirma que, sota el seu punt de vista, han donat tota la informació necessària tant a ciutadans com als grups municipals i que sempre han estat oberts a explicar qualsevol cosa. A més, considera que és estrany que els partits polítics que van donar el seu suport al projecte d’obertura del Passeig de la Vilesa facin ara aquest tipus de consultes.
Jordi Gost assegura, en aquesta línia, que ells han digitalitzat tots els documents que tenien i que ara estan a l’abast de “tot aquell que tingui connexió a Internet”. Malgrat tot, Joan Pau Hernández afirma que aquests projectes i estudis s’han incorporat aquesta setmana al web, després d’haver desaparegut des del passat mes de gener.
Un ple amb molt temes
Les altres matèries que es debatran o es sotmetran a votació en el ple d’aquest octubre són la modificació dels estatuts del Consorci DO Alella, la licitació de la deixalleria municipal, el cànon de drets d’autor de la biblioteca, la privatització en la gestió de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la moció en suport de les iniciatives internacionals per defensar la llibertat religiosa i, finalment, la consulta de Gent de Tiana sobre els compromisos assolits per l’actual govern municipal en matèria de cultura.