El David Hernampérez va venir a viure a Tiana fa aproximadament un any, després de passar gairebé 12 anys a Nicaragua fent treballs de voluntariat i cooperació internacional. Va haver de marxar a causa de l’escalada de tensió i violència que vivia el país.
El context
El 18 d’abril del 2018, ara fa un any i dos mesos, a Nicaragua es van iniciar un seguit de protestes populars en contra de la reforma de la Seguretat Social. Unes protestes que es van allargar dies i que van derivar cap a un nivell de violència estatal, policial i paramilitar mai vist per part del govern de Daniel Ortega.
El ball de xifres varia. Segons el mateix govern, el 22 d’abril ja hi havia 10 morts, mentre que el Centre Nicaragüenc de Defensors de Drets Humans va elevar la xifra a 25 morts i 67 ferits. En aquest context de protestes i enfrontaments, durant el mes de maig es van iniciar unes taules de diàleg entre el govern i l’oposició, mitjançades per l’Església catòlica, per intentar trobar una solució al conflicte.
El 30 de maig va tenir lloc una multitudinària marxa en suport a les mares de les persones que van morir durant les protestes d’abril. De nou hi ha ball de xifres. El govern va determinar la mort de 16 persones, mentre que Amnistia Internacional les va elevar a 83.
La violència estatal, policial i paramilitar va anar escalant fins que a principis de juliol la mateixa ONU va instar al govern de Daniel Ortega que parés la repressió. A partir d’aquell moment, el discurs d’Ortega canvia i comença a referir-se a les protestes com a un intent de cop d’Estat.
A partir del setembre, la policia de Nicaragua comença a qualificar les protestes com a il·legals, posant en perill la lliure mobilització i la prohibició de marxes cíviques.
Avui dia, Nicaragua viu en una etapa on conviuen els intents de diàleg amb la violació a drets humans essencials com el de reunió, manifestació i llibertat d’expressió. L’Informe Mundial del 2019 elaborat per Humans Rights Watch afirma sobre aquest país centreamericà que “l’excessiva concentració de poder en l’executiu ha permès que el govern del president Daniel Ortega perpetrés gravíssims abusos contra crítics i opositors amb absoluta impunitat”.
Segons Humans Rights Watch, la repressió exercida per part de la Policia Nacional i els paramilitars va deixar l’any 2018 una xifra de més de 300 morts, més de 2000 ferits i centenars de persones detingudes de manera arbitrària.
L’entrevista
El David va viure els primers mesos –d’abril a juny- de les mobilitzacions civils i la repressió per part del govern des de Nicaragua. Així relata les protestes massives dels primers dies:
Davant de les mobilitzacions, el govern responia amb més repressió:
Tot això va derivar cap a manifestacions més massives i més transversals:
El David va estar present a la manifestació del 30 de maig. Aquest és el seu relat dels fets:
La repressió anava acompanyada de detencions:
El David explica com el govern va crear el seu relat, amb ajuda dels mitjans de comunicació que controlaven, on acusaven els Estats Units d’estar darrere de les protestes i intentar un cop d’estat per derrocar-los:
Ell és una de les aproximadament 80.000 persones que s’han vist obligades a exiliar-se:
Per part de la comunitat nicaragüenca que ha vingut a l’Estat espanyol s’està intentant trobar el suport de diverses autoritats institucionals per pressionar al govern de Daniel Ortega i que accepti negociar amb unes condicions que permetin conduir Nicaragua cap a una democràcia plena:
El David relata com van viure ell i la seva família els tres mesos de conflicte abans de venir a viure a Tiana:
Un cop aquí, les primeres setmanes van ser complicades:
El David i la seva família no obliden ni la situació que encara està patint Nicaragua ni la gent que han deixat enrere:
Aquestes mateixes persones són les que els hi van informant de la situació al país:
Escolta l’entrevista completa a l’ivoox de La Local: https://www.ivoox.com/entrevista-david-hernamperez-audios-mp3_rf_37359620_1.html