Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Una xerrada per introduir-se a l’autoconsum fotovoltaic i les comunitats energètiques

Can Riera ha acollit aquest dimarts 15 de novembre la xerrada “Connecta’t al sol. Descobreix com estalviar amb energia neta i de proximitat”, organitzada per l’AMB i l’Ajuntament de Tiana, que tenia l’objectiu de fer divulgació sobre l’autoconsum fotovoltaic i les comunitats energètiques.

Conduïda per Ivan Capdevila, director de l’Estudi Ramon Folch, la xerrada va posar l’accent en l’autoconsum fotovoltaic compartit, que consisteix en la generació d’electricitat renovable en què diferents consumidors es beneficien, de forma conjunta i acordada, d’una o diverses instal·lacions productores properes.

Capdevila també va posar sobre la taula els dos arguments principals per decantar-se per l’autoconsum: l’estalvi de diners, ja que la inversió inicial que requereixen les plaques solars es compensen en 6 o 8 anys, i la lluita contra el canvi climàtic, perquè l’energia solar fotovoltaica és neta i no provoca emissions.

Pel que fa a l’estalvi de diners, també es van explicar els ajuts, subvencions i bonificacions existents per a les persones que vulguin optar per l’autoconsum.

Ajuts, subvencions i bonificacions de La Local – Ràdio Tiana

A la xerrada també va intervenir el tianenc Xavi Caño, enginyer de la cooperativa Azimut360, que va explicar exemples de projectes que han apostat per l’autoconsum compartit i, en concret, per les anomenades comunitats energètiques.

Una comunitat energètica és aquella que genera, utilitza i gestiona l’energia de manera local, permetent produir conjuntament per abaratir costos de producció i consumint la part corresponent de l’energia per cada participació de la comunitat.

Caño va parlar dels projectes cooperatius d’El Pinell de Brai i del barri de La Bordeta, on Azimut360 hi ha participat. En el cas del primer, es tracta d’un projecte de producció i consum de llum compartida a partir de les plaques fotovoltaiques instal·lades al pavelló esportiu que volen abastir als veïns i veïnes del Pinell.

Ivan Capdevila també va aportar l’exemple de la Cooperativa energètica Balenyà Sostenible, on s’ha realitzat una cessió d’ús per part de l’Ajuntament de 5 cobertes municipals per instal·lar-hi les plaques.

El regidor de Transició Energètica, Albert Sales, va dir que, a Tiana, està previst que a finals del 2023 s’instal·lin plaques fotovoltaiques al pavelló municipal, un fet que podria obrir la possibilitat d’iniciar una comunitat energètica al municipi.