Els Mossos de la Unitat Regional de la Policia Administrativa es preparen per afrontar una de les jornades més complicades de l’any: la revetlla de Sant Joan. El cap de la Unitat, Rafa Tello i el sotscap, Sebastià Ayén, expliquen quines mesures han posat en marxa per gestionar aquesta competència. Tello ens detalla quines són les regles de seguretat que totes les sales que pretenen acollir festes, com ara la revetlla de Sant Joan, han de tenir vigents:
La campanya que estan duent a terme els Mossos s’anomena “revetlla segura”: un pla d’acció que implica informar tots els ajuntaments i persones organitzadores de revetlles sobre aspectes de seguretat que han de tenir en compte. Informen sobre les limitacions d’edat segons els espais, la prohibició de venda d’alcohol a menors, l’exercici del dret a admissió o els horaris.
Posteriorment, la Unitat fa una inspecció de tots els espais tancats on s’hi realitzaran festes per comprovar que compleixen la normativa. Quan detecten alguna deficiència intenten que s’esmeni, i si s’apropa el dia de la festa i encara no s’ha fet, poden cancel·lar-la.
L’objectiu, tal com informa Tello, és evitar que tragèdies com la de Madrid Arena es repeteixin.
També està prohibida la promoció del consum abusiu d’alcohol. Rafa Tello ens enumera alguns dels anuncis que no es poden fer a les festes:
Poder fer fora del bar algú, o haver-ho de fer
Una de les qüestions que genera més dubtes i confusions, afirmen, és l’exercici de la “limitació general d’accés”, que sovint es confon amb el “dret d’admissió”. Tello ens explica el significat de tots dos conceptes i com s’han d’aplicar en cas que sigui necessari:
En cas que alguna persona se senti discriminada per l’organització d’una festa que diu exercir el dret d’admissió, els Mossos aconsellen que se’ls comuniqui per tal que puguin comprovar si l’administració estava avisada de les seves condicions d’accés. Asseguren que encara que sembli insignificant el fet que, per exemple, algú no pugui entrar en un local per portar bambes pot comportar accions judicials si l’organització de l’esdeveniment no ho havia notificat prèviament a l’administració. Ayén ens ho explica:
El control de la seguretat de la festa està també actiu durant l’esdeveniment. En aquest sentit, explica Tello, es fa un estudi de les festes que han de tenir lloc i es selecciona aquelles que pensen que tenen més risc, per exemple en matèria d’aforament, i hi van infiltrats per controlar-la in situ.
Menys robatoris els últims mesos
Aprofitant que el sotscap de la Comissaria de Premià, Jordi Rovira, ha acompanyat els seus companys de la Unitat Regional de Policia, preguntem sobre l’estat dels robatoris a Tiana. Rovira es mostra satisfet pel fet que han disminuït al Maresme en els mesos de març, abril i maig, i afirma que s’ha tractat d’una tendència a tot el territori. Així ho explica:
Preguntem també si veuen amb bons ulls la recent creació de les associacions de veïns de Les Costes i Els Vessants, a la qual cosa afirmen que la seva col·laboració és essencial ja que, afirmen, són els veïns qui millor coneix el seu barri.