Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Agricultura destina 100.000 euros per combatre la plaga dels pins del Maresme

El Departament d’Agricultura de la Generalitat ha anunciat que invertirà 100.000 euros, a partir de l’any vinent, en la lluita contra la plaga de l’escarabat ‘tomicus” que afecta des de fa mesos les pinedes del Maresme i el Vallès Oriental.

Quan el Consell Comarcal del Maresme va alertar de la presència d’aquesta plaga es va crear una comissió tècnica que inclou propietaris i administracions públiques per abordar aquesta greu situació, que, a més, incrementa riscos potencials d’incendi o inundacions.

Aquesta comissió es coordina amb tots els ajuntaments de la comarca per tal de detectar les zones d’afectació i localitzar-ne els propietaris forestals. També s’ha editat un tríptic informatiu en què es donen recomanacions a la propietat forestal.A més a més, a mig termini la comissió també treballarà per definir els objectius de les pinedes del Maresme, considerant tant els escenaris de canvi climàtic com les perspectives econòmiques. El Departament d’Agricultura detalla que es pretén “potenciar la gestió conjunta de finques forestals per superar la manca de gestió deguda a l’atomització de la propietat, promoure la planificació de les finques forestals i buscar millor sortida comercial a la fusta”.

El maldecap del ‘tomicus’

L’escarabat ‘tomicus’ és una espècie autòctona que es menja el pi per dins fins a matar-lo. Tot i que fins ara no havia generat tants problemes, la situació actul dels boscos, que  tenen molt poca capacitat per retenir aigua, combinada amb unes condicions ambientals dolentes –ha augmentat un grau i mig la temperatura mitjana i la pluviometria ha caigut un 20%– fa que els arbres siguin més dèbils.

Només al Maresme hi ha 6.600 hectàrees de pinedes, més de la meitat estan en situació de vulnerabilitat i algunes d’elles ja són irrecuperables. Una de les principals preocupacions és que l’amuntegament d’arbres morts, alerta, fa créixer el risc d’incendis i inundacions si no es fa una gestió forestal adequada.