Ajuntament | Política

El consistori aprova una moció per aclarir els fets contra l’espionatge al moviment independentista català

/ martalopez

El text el va presentar ERC i s’hi van afegir unes esmenes de JuntsxCat Tiana. L’únic grup municipal que va votar en contra va ser el PSC.

Andrea  Romera | 05/05/2022 a les 16:01 0
 

ERC va presentar, al ple de maig, una moció per aclarir els fets contra l’espionatge al moviment independentista català. Aquesta va ser aprovada, després d’afegir unes esmenes presentades pel grup JuntsxCat Tiana, amb l’únic vot negatiu del PSC.

La moció d’ERC recollia les dades sobre el cas d’espionatge publicades pel mitjà americà The New Yorker, afirmant que “almenys 65 persones vinculades a l’independentisme han patit infeccions amb el programa espia conegut com a Pegasus”. Així doncs, ERC denunciava que aquesta forma d’espionatge “vulnera drets fonamentals bàsics” i acusava el govern espanyol d’estar-hi al darrere.

A més, la moció del grup municipal també recollia una sèrie d’acords: denunciar la persecució del moviment independentista català, exigir al govern una investigació exhaustiva al respecte i demanar al Congrés dels Diputats la creació d’una comissió d’investigació “que permeti determinar les responsabilitats i explicacions” pertinents.

Durant el ple, la regidora de JuntsxCat Tiana, Montse Torres, va assenyalar que la moció presentada per ERC era “molt fluixa”, per això creia convenient afegir-hi les esmenes del seu grup:

 

D’altra banda, des del PSC, el regidor Antonio Sánchez va reconèixer que l’espionatge és una activitat il·legal i, com a tal, el grup municipal la condemna. Però va recordar que ja s’han pres mesures per aclarir els fets i va defensar al govern espanyol de les acusacions d’espionatge, afirmant que “el govern no espia, dialoga amb Catalunya”.

En aquesta línia, Antonio Sánchez insta a les víctimes d’espionatge pertanyents al moviment independentista català a recórrer als tribunals presentant les proves pertinents, de la mateixa manera que ho han fet el president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles, que també van ser espiats:

 

El regidor d’ERC Jaume Darbra, en canvi, va posar en dubte la justícia espanyola i va assegurar que seran els tribunals europeus els que donaran la raó a les víctimes de l’espionatge vinculades amb el moviment independentista. A més, va etiquetar de “patètic” el cas d’espionatge a Sánchez i Robles:

 

Finalment, la moció va recollir les esmenes de JuntsxCat Tiana, afegint quatre acords més: exigir responsabilitats a l’expresident del govern, Mariano Rajoy, així com al president actual, Pedro Sánchez; demanar les dimissions del president i dels ministres Fernando Grande-Marlaska, Félix Bolaños i Margarita Robles; trencar les relacions amb el govern espanyol; i instar a les entitats polítiques catalanes a donar una resposta unitària.

Un cop afegides aquestes esmenes, la moció va ser aprovada amb només un vot negatiu, el d’Antonio Sánchez, del PSC, ja que Albert Sales, l’altre regidor del grup, no va poder assistir al ple.

Andrea Romera
Andrea  Romera