Ajuntament | Referèndum 1-O

El ple aprova una moció on es demana la dimissió de l’alcaldessa per la seva absència l’1-O

El ple municipal d'aquest mes d'octubre / sergiquevedo

Ha aprovat, a més, una altra moció presentada pel PSC que també demana la dimissió de Rajoy i Millo, "com a principals responsables polítics de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols" l'1 d'octubre.

Alèxia  Guilera | 10/10/2017 a les 21:30 0
 

El ple municipal d’aquest dimarts ha aprovat una moció en què, entre altres punts, els grups de l’oposició demanen la dimissió de l’alcaldessa, Ester Pujol, per la seva absència al col.legi electoral de Tiana l’1 d’octubre. La moció ha estat aprovada amb els vots a favor del PDeCat, Junts, ERC i la CUP i els vots en contra del PSC i el PP. La moció també demana la dimissió del president Mariano Rajoy i del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, així com declarar-los a tots dos i, a més, al rei Felip VI persones non grates a Tiana.

El ple ha aprovat, a més, una altra moció presentada pel PSC que demana, així mateix, la dimissió de Rajoy i Millo, “com a principals responsables polítics de l’actuació violenta i desproporcionada” -diu el text- “dels cossos policials espanyols en molts col.legis electorals” aquest 1 d’octubre. Aquesta proposta ha estat aprovada amb el sí de tots els grup excepte el PP.

La única proposta d’acord de l’ordre del dia també ha estat aprovada: l’acceptació de dues subvencions per un total de 5.170,10 euros per a l’Escola Municipal de Música i Dansa.

Totes dues mocions eren fora d’un ordre del dia atípicament curt, i han estat afegides les darreres hores per ser debatudes i votades al ple.

 

La moció de l’oposició

La moció aprovada agraeix “públicament l’actitud cívica de la vila de Tiana i el compromís i implicació que han demostrat els veïns i veïnes”, a més de condemnar “de forma enèrgica, alta i clara tota la violència injustificada de l’Estat espanyol” aquell dia contra bona part de la ciutadania de Catalunya.

El text exigeix, així mateix, la retirada dels efectius policials de la Policia Nacional i Guàrdia Civil “enviats de manera expressa per impedir l’exercici democràtic” -diu la moció- “de votar en un referèndum, reprimint amb violència les llibertsts i els drets fonamentals de la ciutadania”.

 

La moció de l’equip de govern

La moció presentada pel PSC és contundent amb l’actuació de Policia Nacional i Guàrdia Civil l’1-O a Catalunya; la qualifica de “repressió injustificable que ha vulnerat els drets fonamentals i les llibertats civils que defineixen tota democràcia”. També rebutja la “violència extrema”, diu, d’aquells cossos policials, a més de manar que el Govern espanyol “assumeixi totes les responsabilitats pels danys personals i materials, conseqüència d’aquesta brutal repressió” afirma.

En un altre dels punts, la moció fa una crida a les institucions i a la ciutadania catalana per defensar “el marc democràtic que tingui per principi el diàleg i no la força”.

Finalment, demana també “el desmantellament  del dipositiu policial extraordinari” que hi ha ara mateix a Catalunya.

 

PDeCat, Junts, Esquerra i la CUP critiquen l’alcaldessa

La totalitat dels grups municipals independentistes ha criticat, al ple, l’actitud de l’alcaldessa el dia del referèndum a Tiana.

A més, el portaveu de la CUP, Àlex Rosa, ha demanat explicacions a l’equip de govern per les acusacions que ell va rebre a través de la xarxa social per part del PSC, segons ha dit. També  ha criticat l’absència de l’alcaldessa a l’institut de Tiana l’1 d’octubre:

 

Isaac Salvatierra, portaveu de Junts, ha agraït els representants de l’Administració, als joves del Cau i a la ciutadania de Tiana que s’impliquessin en la maquinària que va fer possible el referèndum a Tiana. Ha qualificat com a “èxit col.lectiu” el fet de poder votar aquell dia. També ha criticat l’absència de l’alcaldessa:

 

La portaveu de PDeCat-DC, Olga Rué, també ha estat molt crítica amb el “desmarcament” de l’alcaldessa el dia del referèndum. Ha fet un relat dels fets d’aquell dia a Tiana, de la intranquil.litat i la por, ha dit, que es va passar aquella jornada:

 

Marta Guàrdia, portaveu en aquest ple del grup municipal d’Esquerra, ha desgranat el seguit d’articles referents a drets de la ciutadania que, segons ha dit, no s’estan complint durant tot aquest procés. També ha estat crítica amb el paper de l’alcaldessa l’1 d’octubre a Tiana:

 

El portaveu del PP, Diego Parra, ha dit que tampoc està d’acord amb la intervenció policial de l’1 d’octubre a Catalunya. Ha afegit que el Govern espanyol no és repressor, com s’ha dit arreu. També ha explicat per què no està d’acord amb que el ple municipal declari persones non grates Rajoy o Millo:

 

Finalment, l’alcaldessa Ester Pujol ha explicat que ella el que ha fet ha estat protegir la legalitat de l’Ajuntament. També ha fet referència al punt 6 de la moció, on es demana la seva dimissió, recordant que l’institut “és de titularitat municipal”:

 

L’alcaldessa s’ha felicitat que finalment no passés res el dia del referèndum a Tiana, i ha criticat que a ella la titllin de no ser demòcrata:

 

Ester Pujol Pujol també ha agraït la tasca de la Policia Local de Tiana i els Mossos d’Esquadra.

Alèxia  Guilera