Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La realitat i la ficció del pantà de Susqueda

Què passaria si un dia la presa de Susqueda es trenqués? Amb aquesta premissa, el periodista i escriptor Miquel Fañanàs ha publicat la novel·la “Susqueda. Crònica d’una catàstrofe”, de la que vindrà a parlar el proper dissabte 19 de gener al festival Tiana Negra.

Ho farà juntament amb la periodista Fàtima Llambrich, que ha seguit el cas del crim de Susqueda que té lloc en el mateix escenari de la novel·la de Fañanàs. Tots dos parlaran de ficció, no ficció, periodisme i d’altres temes, amb el pantà com a eix central. A en Miquel el va sorprendre que li oferissin participar en aquesta activitat:

 

Tot i que “Susqueda. Crònica d’una catàstrofe” no va sobre el crim, sí que hi apareix mencionat. El llibre, publicat el 2018, està ubicat en l’actualitat i va coincidir en el temps. És per això que l’escriptor va creure necessari que hi aparegués, encara que fos de passada.

“Susqueda” no és una novel·la negra canònica. És per això que en Miquel Fañanàs està content que un festival com el Tiana Negra faci lloc a obres d’aquest estil:

 

Així i tot, en la seva bibliografia sí que trobem novel·les més negres:

 

També ha publicat novel·la històrica, una característica que comparteixen alguns autors que també han escrit novel·la negra. Fañanàs reflexiona sobre si hi ha relació entre aquests dos gèneres:

 

“Susqueda” és la seva última novel·la publicada i, curiosament, el seu origen prové d’un relat publicat en el seu primer llibre, “Susqueda i altres narracions”, l’any 1983. Un relat que es va escenificar per Ràdio Girona i que causar un efecte Orson Welles:

 

Així doncs, sempre havia volgut que aquest relat es pogués convertir en una novel·la:

 

El protagonista del llibre – a part de la mateixa presa – és un periodista, l’Oriol Rovira, que voldrà explicar la veritat del que està passant amb la presa en contraposició a la veritat “oficial”. Fañanàs reflexiona sobre si l’Oriol té quelcom d’ell mateix, que també és periodista:

 

Tornar a recuperar aquesta història li ha permès adaptar-la a la realitat d’avui en dia i també a la realitat dels mitjans de comunicació:

 

“Susqueda” s’ha presentat a la majoria de poblacions properes al pantà i també a les que, en el llibre, són víctimes del trencament de la presa. L’obra ha tingut molt bona acollida perquè reflecteix una por que els habitants d’aquestes poblacions tenen des de la construcció de la presa:

 

I és que en Miquel Fañanàs s’ha documentat molt bé per tal que la catàstrofe que s’explica sigui versemblant:

 

Una catàstrofe que, si acabés passant, potser li tocaria cobrir a la Fàtima Llambrich. La Fàtima és periodista especialitzada en informació policial, judicial i de seguretat; a part de Periodisme també té la llicenciatura de Criminologia i té un Màster en Seguretat i Prevenció. Llambrich explica per què va voler estudiar Criminologia:

 

És, també, lectora de novel·la negra, tot i que diu que ara no llegeix tant com voldria. Tot i això, afirma que no hi ha cap relació entre el seu àmbit professional i el fet que li agradi aquest gènere.

A més a més, ha escrit un llibre, “Sense cadàver”, una investigació periodística sobre un cas real de doble homicidi on els cadàvers mai van aparèixer. Fàtima explica perquè va escollir aquest cas:

 

Llambrich reflexiona sobre si el cas del crim de Susqueda, del que parlarà al Tiana Negra, donaria per escriure un llibre de l’estil de “Sense cadàver”:

 

La Fàtima assegura que no es veu escrivint un llibre de ficció:

 

Així i tot, sí que espera publicar un nou llibre similar a “Sense cadàver”:

 

La periodista ja fa uns deu anys que treballa a TV3 i li ha tocat cobrir molts casos:

 

La conversa “Susqueda, un pantà i un crim” entre Miquel Fañanàs i Fàtima Llambrich tindrà lloc el dissabte 19 de gener a les quatre de la tarda.