Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

7.068 tianencs i tianenques estan cridats a votar aquest 23J

Aquest diumenge 23 de juliol tindrà lloc la jornada electoral de les generals per escollir un nou govern i els representants del Congrés i el Senat. A Tiana, estan cridats a votar un total de 7.068 tianencs i tianenques, 337 persones més que en els últims comicis a escala espanyola, celebrats el 10 de novembre del 2019.

En total, es disposarà de 13 meses electorals, repartides en 5 col·legis:

La votació començarà a les 9 del matí i acabarà a les 8 del vespre, moment en què es tancaran els col·legis electorals i s’iniciarà l’escrutini. Des de l’any 1978, s’han celebrat 13 eleccions generals.

Candidatures

Les candidatures que es presenten per la demarcació de Barcelona són: PSC, amb Meritxell Batet com a cap de llista; PP, liderada per Nacho Martín Blanco; ERC, amb Gabriel Rufián com a cap de llista; Sumar - En Comú Podem, amb Aina Vidal com a cap de llista; Junts, liderada per Miriam Nogueras; i CUP, encapçalada per Albert Botran. També es presenten Frente Obrero, PACMA, VOX, Escons en Blanc, Caminando Juntos, PCTC, Recortes Cero, Unidos SI, PDeCAT-Espai CIU i Familia y Vida.

Congrés

Del recompte de vots de les paperetes del Congrés, de color blanc, sortiran escollits 350 diputats. A l’Estat espanyol, la distribució dels diputats es fa per províncies i es regeix segons l’anomenada Llei D’Hondt. De primeres, a cadascuna de les cinquanta províncies li correspon un mínim inicial de dos diputats. Per a les ciutats de Ceuta i Melilla, és un diputat. Els 248 restants es reparteixen entre les cinquanta províncies en proporció a la seva població.

Senat

Del recompte de vots de les paperetes del Senat, de color sèpia, sortiran escollits 208 senadors. A diferència del que passa en el Congrés, el nombre no és fix. Pot variar a l’alça o a la baixa quan canvia el nombre d’habitants de les diferents comunitats autònomes.

Aquesta, però, no és l’única diferència. Per exemple, les llistes del Senat no són tancades. Es vota el nom de 3 candidats, independentment del lloc que ocupin dins de la candidatura. A més a més, els candidats escollits no han de pertànyer obligatòriament a la mateixa formació.