L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, defensa que, tant ella com els altres alcaldes imputats pels cobraments irregulars de la Federació de Municipis de Catalunya, entenien que cobraven retribucions, i “no salaris”, en funció de la feina que realitzaven a l’entitat i segons la seva responsabilitat. Això és el que hauria declarat Pujol davant la jutgessa del cas Mercuri. I és que en la seva citació li han preguntat sobre la naturalesa d’aquests cobraments i si havia justificat alguna dieta amb tiquets. Això és el que ha explicat en la seva sortida del jutjat de Sabadell.
Així doncs, l’alcaldessa atribueix “el problema” a l’antic president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, i a la “gestió interna” d’aquell moment.
El fiscal també hauria preguntat a Esther Pujol si cobra salari públic de l’Ajuntament de Tiana. L’alcaldessa ha recordat que no té sou sinó que cobra per la seva assistència als plens, a les comissions de govern i a les comissions informatives.
“Ha anat bé, estic satisfeta”
Esther Pujol ha estat molt puntual a la seva citació al jutjat. Tot i això, com a conseqüència del retard de les declaracions dels diferents alcaldes, ha sortit passades les dues del migdia. La seva intervenció ha durat uns 25 minuts. Just després ha dit a Ràdio Tiana que havia anat “molt bé”.
L’alcaldessa, en la seva sortida del jutjat, també ha volgut parlar d’una “persecució cap a la classe política catalana”.
Pujol defensa “el nou rumb” de la FMC
Actualment, Esther Pujol, a banda de continuar com a presidenta de la comissió d’esports de la FMC, també ho és de la de comerç i turisme. Els càrrecs directius d’aquesta entitat, però, van deixar de cobrar per aquesta feina a partir de l’any 2012.
Per la seva actual tasca dins la Federació, l’alcaldessa també ha recordat que després de conèixer aquesta investigació es va cessar i canviar el secretari general de l’entitat. A més, ha parlat d’un nou Pla d’Actuacions que vol millorar-ne la gestió interna.
De fet, un dels passos que ha fet la FMC, abans que comencessin les citacions dels alcaldes al jutjat, ha estat la signatura d’un conveni de col·laboració amb el col·legi d’economistes, el de censors jurats de comptes i amb el consells de secretaris, interventors i tresorers d’administració local. Segons expliquen des de la pròpia entitat, això permetrà un “major control i agilització de la gestió interna i dels òrgans de govern de l’entitat”.
La imputació de l’alcaldessa
L’alcaldessa està imputada pel cas dels cobraments irregulars de la Federació de Municipis de Catalunya. El que s’investiga és si els 44 alcaldes cobraven sous en concepte de dietes segons els càrrecs que ocupaven dins l’entitat municipalista. En el cas de Pujol, va cobrar 3.333 euros, entre l’octubre del 2011 i l’octubre del 2012, com a responsable de la comissió d’esports. Uns diners que, quan es va conèixer la investigació, l’alcaldessa va retornar a la Federació. A ella i als altres 40 alcaldes se’ls imputa un delicte contra l’administració pública.
4 dies, 40 alcaldes
El dia que ha declarat Pujol ha estat l’última ronda de declaracions dels diferents alcaldes, que van començar el dia 3 de setembre. L’alcaldessa de Tiana ha compartit data amb altres alcaldes de la comarca. Un d’ells ha estat l’actual president de la Federació i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor. Aquest, després de poc més de mitja hora de declaració, ha reconegut que s’haurien estalviat “inconvenients” si les coses s’haguessin gestionat diferent.
Un dels altres càrrecs del Maresme que ha passat per aquesta última jornada de declaracions ha estat l’exalcalde de Vilassar de Dalt, Llorenç Artigas.
El primer dia va ser el torn de l’exsecretari general de la Federació, Adolfo Moreno, i de l’expresident i exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. Tots dos van assegurar a la jutgessa que les retribucions que cobraven els alcaldes de l’entitat no eren dietes sinó pagaments per la feina que feien i el càrrec que tenien. D’aquesta manera han assegurat que els pagaments eren legals, tot i que en els pressupostos de la Federació sí que constaven com a dietes, que els alcaldes mai van haver de justificar amb tiquets.