L’equip de govern va anunciar durant el ple de juliol que Tiana impulsarà un projecte de Salut Comunitària de la mà del Consultori Local, Badalona Serveis Assistencials (BSA) i la Generalitat. El municipi acollirà un pla pilot seguint les petjades del que ja es va fer al barri de Lloreda de Badalona.
Què implica, però, el concepte de salut comunitària? En què consisteix? La infermera Susanna Martínez, cap d’Àrea d’Atenció Primària de BSA, ens ho aclareix:
Martínez detalla com es va desenvolupar aquest pla en el barri de Lloreda de Badalona:
La regidora de Drets socials, Susanna Capell, explica que aquesta aposta per la salut comunitària era quelcom que ja tenien present abans d’entrar a govern i afegeix que aquest pla pilot ajudarà a poder donar nom a certs aspectes relacionats amb el benestar que, ara com ara, no estan quantificats:
Així doncs, aquest pla ajudarà a establir un conjunt de 39 Indicadors Bàsics amb dades desagregades per gènere que ajudaran a “fer una foto” de l’estat actual d’aquests indicadors a Tiana:
Capell explica que actualment es troben en la fase de recollida d’informació, mapatge i “fer ordre”:
La Susanna Martínez explica que aquests 39 Indicadors Bàsics serviran per obtenir dades quantitatives sobre demografia, estil de vida o malalties freqüents, entre altres, però també es voldrà comptar amb dades qualitatives a través de preguntes fetes a la població:
Un exemple de com es desenvolupa, a la pràctica, la salut comunitària, és la tasca que realitza en Jesús Trocoli, psicòleg referent en Benestar Social i Comunitari de l’Àrea Bàsica de Salut Montgat-Tiana:
També el que fa la Miryam Rovira, treballadora social de l’Àrea Bàsica de Salut Montgat-Tiana, en relació amb la soledat no volguda:
Aquest projecte de salut comunitària comptarà, a partir del setembre, amb una Taula de treball on podran participar entitats i tianencs i tianenques. Ho explica la Susanna Martínez: