Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Arriben els cubells d’escombraries amb xip

La recollida selectiva, porta a porta, serà més tecnològica. A partir d’ara, tots els cubells de les escombraries tindran un xip, gairebé invisible, que servirà per identificar a qui pertany. Aquesta tecnologia funciona mitjançant la radiofreqüència. Cada cop que un operari agafi un cubell, el camió, a través d’un detector, tindrà la informació sobre si ha estat recollit, a quina hora i quan temps ha tardat a fer aquesta feina. Ho ha explicat el regidor de Medi Ambient, Héctor González: “Això ens obre les portes a la millora del servei, a augmentar la rendibilitat i sobretot a controlar incidències”.

 

Aquesta modernització s’hauria fet després de detectar una baixada de la participació, per part de la població, en la recollida porta  a porta, sobretot en les comunitats de veïns. El desbordament de les àrees d’emergència d’escombraries i la fuga de residus cap a altres municipis també han motivat el canvi. Un mètode que ja estarien utilitzant a altres països. “Hem vist com funciona a Itàlia i a diversos països i és fantàstic: l’estalvi econòmic que s’ha pogut aconseguir i la millora del servei”, ha afirmat González.

 

Apareix el cubell gris pels residus

El nou cubell pels residus
El nou cubell pels residus

A més, amb aquesta nova campanya de Medi Ambient, neix a Tiana un nou cubell: el germà gris del ‘Marronet’. El nom d’aquest, però, encara està per descobrir. El de color marró continuarà servint per llençar la matèria orgànica mentre que el nou anirà destinat al rebuig. Els veïns podran agafar el nou Marronet i el cubell gris a partir d’aquest dissabte 29 de març i fins el proper dia 5 d’abril al Casal. I és que d’aquí dos mesos, a partir del 5 de juny, es deixaran de recollir els residus que estiguin a altres cubells. Aquesta data coincideix amb el Dia Mundial del Medi Ambient i farà 14 anys des de que es va implantar la recollida porta a porta.

 

Tiana és el segon poble de Catalunya en fer-ho

L’Ajuntament ha rebut una subvenció d’uns 80.000 euros per fer aquest canvi. Uns diners que han arribat des de l’Àrea Metropolitana, la Diputació de Barcelona, i l’Agència de Residus de Catalunya. Tiana és el segon poble de Catalunya que tindrà aquesta tecnologia en la seva recollida d’escombraries. El primer municipi que ho ha incorporat ha estat Celrà, al Gironès.