Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Arriben les declaracions dels alcaldes imputats pels cobraments de la FMC

Alguns dels 40 alcaldes imputats per la jutgessa del cas Mercuri, sospitosos d’haver cobrat dietes irregulars per part de la Federació de Municipis de Catalunya, han començat a declarar. Les primeres citacions han estat aquest 3 de setembre al jutjat de Sabadell, tot i que s’allarguen fins el dia 9.

Els primers en fer-ho, encara que amb una hora de retard, han estat l’exsecretari de l’entitat, Adolfo Moreno, i l’expresident i exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. Aquest últim ha declarat durant una hora i mitja. Aquest mateix dia també han passat pel jutjat l’alcalde de Mataró, Joan Mora, o l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, entre d’altres.

 

Pujol també ha de declarar

L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, ha de declarar davant la jutgessa aquest proper dimarts dia 9 de setembre. Ho haurà de fer pels 3.333 euros que va cobrar entre l’octubre del 2011 i l’octubre del 2012 com a responsable d’esports de la Federació. Serà el mateix dia del ple ordinari d’aquest mes. Aquell mateix dia també passaran pel jutjat altres alcaldes de la comarca. Pujol comparteix data amb l’actual president de la FMC i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, i amb l’exalcade de Vilassar de Dalt, Llorenç Artigas.

La notícia sobre la imputació de tots aquests càrrecs, entre ells la de Pujol, va arribar a finals de juliol, setmanes després de saber que se’ls estava investigant per haver cobrat suposats sous encoberts de dietes. A tots ells se’ls imputa un delicte contra l’administració pública. Segons la investigació, l’exacalde de Sabadell i expresident de la FMC, Manuel Bustos, hauria promogut un sistema de sobresous camuflats segons el lloc que ocupaven els alcaldes i no segons els desplaçaments o dietes corresponents.

L’alcaldessa va assegurar estar “indignada” per “haver de passar per una imputació per poder prestar declaració”. Pujol, a més, va reiterar que les “irregularitats” es trobarien en la “gestió interna” de la pròpia entitat municipalista. Tot i això, com tots els seus companys del PSC imputats, va posar el seu càrrec a disposició del partit. 

Esther Pujol va retornar tots els diners quan es va conèixer la “sospita” sobre les possibles irregularitats. En diverses ocasions ha assegurat haver desenvolupat les seves tasques amb “responsabilitat” i haver declarat totes les percepcions a l’Agència Tributària. De fet, han estat molts els alcaldes que han expressat, al llarg d’aquestes setmanes, haver-se sentit enganyats.

 

44 alcaldes investigats

Dels 44 alcaldes investigats inicialment, només se n’han imputat 40, perquè els altres quatre són diputats i, per tant, aforats, i haurà de ser un tribunal superior qui decideixi si els imputa o no. Es tracta de Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll i diputada d’ERC al Congrés, Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels, Josep Cosconera, alcalde de Guissona (Segarra), i Carles Pellicer, alcalde de Reus, tots tres diputats al Parlament pel PP, ERC i CiU respectivament. Si finalment s’imputés els tres diputats de la cambra catalana, tota la causa podria passar a ser investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però si Jordà també fos imputada, el cas podria acabar a mans del Tribunal Suprem.