Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Bolívia es fixa en la recollida porta a porta de Tiana

Autoritats de Bolívia es fixen en el porta a porta de Tiana. Aquest divendres visiten l’Ajuntament per conèixer el seu sistema de recollida d’escombraries. Concretament, parlem del director general de residus del Ministeri de Medi Ambient de Bolívia, Vladimir Onny, la secretària de la Madre Tierra del departament de Cochabamba, una ciutat de més de 500.000 habitants al centre del país, l’alcalde i el director de residus de Tiquipaya, una ciutat de 80.000 habitants, o el director de desenvolupament productiu de medi ambient de Vinto, un municipi més petit, de 20.000 habitants.

Tots ells s’han posat en contacte amb l’Associació de municipis porta a porta, formada per un centenar de poblacions i amb seu a Tiana. Estudien la possibilitat d’implantar un sistema similar a algunes localitats del país. El secretari de l’Associació, el tianenc Xavier Doñate, ho viu amb molta satisfacció.

 

Camions de Medi Ambient Tiana
Camions de Medi Ambient Tiana

Aquesta visita, que està subvencionada per la Diputació de Barcelona, també passa per Argentona. El municipi maresmenc treballa la recollida porta a porta, en aquest cas però sense cubells propis. A Tiana, sobretot, volen conèixer com funciona la tecnologia dels cubells amb xip i com el sistema ha evolucionat fins al moment actual. En l’actualitat, al poble es recullen uns 800 cubells d’aquest tipus cada dia.

 

El cubell amb xip

Camió amb la tecnologia del xip
Camió amb la tecnologia del xip

La recollida selectiva, porta a porta, és més tecnològica des del passat mes de març. Ha estat durant el 2014 quan molts tianencs han canviat el “marronet” tradicional pels dos cubells amb xip, el de la orgànica i el del rebuig. Aquest petit aparell, situat al bujol, permet identificar a qui pertany. Segons la regidoria de medi ambient, serveix per millorar el servei. Cada cop que un operari agafa un cubell té la informació sobre si ha estat recollit, a quina hora i quan temps ha tardat a fer la feina. Això s’hauria establert després de detectar una baixada de la participació en la recollida porta a porta, sobretot en les comunitats de veïns. El desbordament de les àrees d’emergència d’escombraries o la fuga de residus cap a altres municipis també han motivat el canvi.