Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

CiU trenca amb el PP al Consell Comarcal del Maresme

El govern del Consell Comarcal del Maresme (CiU i PP) es trenca. Després que en els darrers mesos tots dos partits hagin defensat, per activa i per passiva, que la situació política a Catalunya no afectava les bones relacions entre ells en l’àmbit comarcal, finalment el pacte es desfà precisament pel context polític. CiU ja ha comunicat la decisió al PP, i ara s’ultimen els darrers serrells d’un nou govern que els nacionalistes liderarien de la ma del PSC i ERC, segons han confirmat a l’ACN fonts de la negociació. D’aquesta manera, es reeditaria el tripartit de l’anterior mandat. Tant el PP com CiU valoraran dimecres el trencament, mentre que la signatura del nou pacte es preveu per divendres.

Durant tot l’any 2013, des de que CiU i PP van trencar el pacte de govern a la Diputació de Barcelona el passat mes de febrer, s’ha especulat sobre la viabilitat del pacte polític entre aquestes mateixes forces al Consell Comarcal del Maresme. Els representants comarcals dels dos partits sempre s’han mantingut ferms en la defensa del pacte, però un any després es trenca com a conseqüència de les tensions que a nivell nacional existeixen entre uns i altres.

Amb el trencament del pacte els nacionalistes, amb dotze consellers comarcals, es quedaran en minoria, però només durant algunes hores. En paral·lel, CiU negocia amb PSC (nou consellers) i ERC (quatre consellers) per configurar un nou govern que doni estabilitat al consell comarcal. Els quatre consellers del PP passaran a l’oposició, juntament amb els dos que té ICV-EUiA, un de la CUP i un altre de PxC.

En aquest sentit, el conseller comarcal que fins ara tenia delegades les responsabilitats de Promoció Econòmica, José Manuel López, lamenta que CiU vulgui fer dels consells comarcals una “administració política del sobiranisme” i retreu al PSC que s’afegeixi a un pacte independentista, amb CiU i ERC.

També s’ha afegit als retrets el president comarcal del PPC al Maresme, Diego Sánchez, que recorda que el pacte de govern signat el 2011 deixava “al marge” els temes d’identitat nacional: “Pensava que volien prioritzar la defensa del territori, però son uns manats”, ha dit Sánchez en referència a les pressions que, segons ell, han arribat de la direcció nacional de CiU als dirigents comarcals de la federació.

El grup de CiU al Consell Comarcal del Maresme ha declinat fer declaracions sobre la situació política de la institució i ha emplaçat els mitjans de comunicació a una roda de premsa que s’ha de celebrar divendres i on es preveu que s’anunciï també el noi pacte amb socialistes i republicans.

 

El pacte de l’any 2011

El pacte entre CiU i PP, l'any 2011
El pacte entre CiU i PP, l’any 2011

CiU va guanyar les eleccions municipals al Maresme el 22 de maig de l’any 2011. A diferència del que va passar el 2007, però, els nacionalistes van optar per pactar amb el PP al Consell Comarcal del Maresme (CCM), fent un govern en minoria i deixant a l’oposició el seus actuals socis del PSC i ERC. La presidència d’aquesta administració ha estat i continua estant a la mà dels convergents, amb Miquel Àngel Martínez al capdavant.