Comarcal | Comerç | Montgat

De l’aigua al plat

Foto per David Blasco Peix preparat per subhastar / esthermartinez

A dos quarts d'una del migdia els pescadors arriben del mar amb les seves captures del dia. Tot seguit, dipositen el peix a les paneres i ja serà a punt per vendre. I a partir de la una el pescador comença a vendre mitjançant un art: el cant.

Esther  Martínez | 07/02/2014 a les 10:31 0
 

La subhasta del peix de Montgat és la única cantada que queda a Catalunya. A la llotja montgatina cada dia des de la 13h de dilluns a divendres el peix és el protagonista. Els pescadors arriben del mar i omplen les paneres del peix que han pescat. I, tot seguit, comença l’espectacle…

 

Foto per Chus Alonso  Un cop s'ha escollit el peix s'ha de passar per caixa...

Foto per Chus Alonso
Un cop s’ha escollit el peix s’ha de passar per caixa…

El Xavier Matons també és l’últim pescador que queda al poble. Ell és una de les persones que ha lluitat per preservar la subhasta al municipi. El 2012 es va reconèixer com a bé patrimonial d’interès cultural per la seva singularitat i per ser el darrer vestigi d’aquesta tradició, una pràctica gairebé perduda.

L’Alcalde de Montgat, Francesc X. Garcia manté que des de l’Ajuntament es farà el que calgui per protegir aquest icone al poble:

 

Actualment, les subhastes van informatitzades, ja ningú ven el peix cantant a la banda i a la baixa.

El barri del Casc Antic de Montgat és posterior a l’existència de la subhasta. Era el barri dels pescadors de Tiana i els mateixos pescadors són els que van formar el barri instal·lant-se progressivament al territori.  Ho explica Xavier Matons:

 

I d’aquesta manera s’ha convertit en el conegut popularment com “El Montgat del peix”.

Esther  Martínez
 
 

Participa