El ple d’octubre va llegir i aprovar per unanimitat la declaració institucional de resposta a les amenaces d’ENDESA a les administracions locals en relació al deute de les factures energètiques de les famílies vulnerables. La proposta s’havia presentat amb el suport dels quatre grups municipals amb representació al consistori.
Durant l’agost d’aquest mateix any, els Ajuntaments on els seus habitants en situació de vulnerabilitat acumulen un deute superior a 10.000 euros han rebut una carta d’ENDESA que els reclama el pagament del 50% d’aquest deute i on amenaça amb tallar els subministraments a les famílies a partir de l’1 d’octubre si no s’efectua aquest pagament.
Segons la Llei 24/2015 de 29 de juliol, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, existeix l’anomenat principi de precaució, pel qual no es poden efectuar talls de subministraments a les persones en risc d’exclusió residencial.
Tot i això, aquesta llei no ha tingut un reglament que la desenvolupi. La manca de reglamentació i la manca d’acord en la signatura de convenis amb les empreses subministradores fa que no s’hagi resolt de manera clara el tema del deute de les famílies.
Davant d’aquesta situació, s’ha acordat donar una resposta institucional unitària a ENDESA amb una carta conjunta; crear una taula tècnica i jurídica per a elaborar una proposta de conveni que concreti la forma de gestionar aquest deute, i negociar amb ENDESA en base a la llei 24/2015.
Com a condició indispensable per iniciar aquesta negociació amb un clima de cooperació i diàleg, es demana la retirada de l’amenaça d’efectuar talls de subministraments a partir d’aquest mateix dimarts, 1 d’octubre.