Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana és negra

Aquest divendres a la tarda arrenca la segona edició del Tiana Negra. És l’aposta cultural de l’Ajuntament aquest mandat que,  més enllà d’engreixar l’oferta al poble, posa Tiana al mapa català.

La inauguració és aquesta tarda a les 19h al Casal, amb els parlaments de l’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol i la Directora de la Institució Les Lletres Catalanes, Laura Borràs. Els primers actes seran minuts després, analitzant la figura del forense, la projecció de l’audiovisual “La Vampira del carrer Ponent” i amb el cinefòrum amb el periodista Pere Cullell.

Miquel Orós, forense convidat
Miquel Orós, forense convidat

 

Dissabte serà un dia intens. Durant tot el dia es faran taules rodones i activitats per a totes les edats. Destaquen el debat “Realitat i ficció” i l’anàlisi de dos grans del gènere: Sherlock Holmes i Manuel de Pedrolo.

Aquesta és la segona edició d’un festival que va néixer com el primer i únic dedicat exclusivament a la novel·la negra en català, i que ha esdevingut, a més, pòrtic de la BCNegra. El certamen vol contribuir a la dignificació i normalització de la llengua catalana i la literatura de gènere negre feta a casa nostra. La primera edició va ser tot un èxit, amb més de 300 visitants d’arreu del territori català, segons l’organització aquest fet demostra el bon moment que viu el gènere a casa nostra.

Foto de família Tiana Negra 2013
Foto de família Tiana Negra 2013

L’objectiu d’aquest any és  consolidar-se com a cita anual indispensable dins del panorama literari català, tot convertint el municipi de Tiana en la capital de la novel·la negra catalana durant dos dies.

Si voleu saber tots els detalls, aquí teniu l’entrevista de Ràdio Tiana amb el director del Festival, Sebastià Benassar i l’alcaldessa de Tiana Esther Pujol.

 

Consulta aquí el programa per no perdre’t cap activitat.

Els autors

El certamen comptarà també aquest any amb la participació d’alguns dels autors més destacats de la novel·la negra actual: Salvador Balcells, Lluís Bosch, Rafael Vallbona, Jordi de Manuel, Marc Moreno, Anna Maria Villalonga, Francesc Santolaria, David Aliaga o Àlex Martín, que debatran sobre la situació actual del gènere i la seva projecció.

Destaca la presència de l’escriptor valencià Juli Alandes, ampliant així l’àmbit d’actuació del festival, una voluntat que el Tiana Negra ha tingut des de la seva creació, demostrant que la novel·la negra en català i de qualitat es fa arreu del territori.

Les editorials

Tiana Negra compta també amb la col·laboració de les principals editorials especialitzades en el gènere de casa nostra, com la tianenca Meteora, Alrevés (Crims.cat ), La Magrana (La Negra),  Bromera, Llibres del Delicte, Edicions 62, etc.

Entre totes elles, en destaca un amb arrels tianenques, l’Editorial Meteora que va passar per Ràdio Tiana per explicar el festival.

 

Les entitats

Diverses entitats del poble participaran també en el festival amb l’organització de nombroses activitats. Els grups de teatre s’han sumat al programa del Tiana Negra amb dos textos: L’Agrupació Artística del Casal presenta: “Assassinat al Club dels Poetes“, de Josep Maria Palau i Camps, i la Societat Recreativa els 9 Pins que interpretaran “De mica en mica s’omple la pica“, de Jaume Fuster.

Tiana Negra pels més petits

Dissabte a les 11h del matí els més menuts també tindran el seu espai al Festival. La Biblioteca presenta “Les aventures de Felip Marlot”. Can Baratau, a més, ha fet una guia de lectura amb algunes de les novel·les negres catalanes més importants dels últims temps.

Les botigues

Alguns comerços de Tiana, com ja van fer l’any passat, decoraran els aparadors amb motius “negres” i els restaurants tianencs ja preparen un “menú negre” per aquest cap de setmana.

 

Pastisset de Ca l'Aixelà
Pastisset de Ca l’Aixelà

Tot sobre el Tiana Negra

Si vols saber-ho tot sobre el Tiana Negra, consulta l’especial que ha fet La Local en motiu del Festival de Novel·la Negra en Català.

Especial