Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Diumenge 9 de juny es celebren les eleccions al Parlament europeu

Aquest diumenge 9 de juny tindran lloc les eleccions europees, uns comicis que es celebren cada cinc anys. Tiana disposa de 13 meses electorals repartides en 5 col·legis que permetran exercir el dret a vot.

La votació començarà a les 9 del matí i acabarà a les 8 del vespre, moment en què es tancaran els col·legis electorals i s’iniciarà l’escrutini. Enguany, entre els 27 països de la Unió Europea s’escolliran 720 diputats que conformaran el Parlament Europeu. A l’estat espanyol s’escolliran 61 d’aquests 720, dos més que en les eleccions de 2019. En aquest enllaç es poden consultar totes les candidatures proclamades.

El Parlament Europeu és una de les 7 institucions que conformen la Unió Europea, juntament amb la Comissió Europea, el Consell de la Unió Europea, el Consell Europeu, el Banc Central Europeu, el Tribunal de Comptes Europeu i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Exerceix, juntament amb el Consell de la Unió Europea, la funció legislativa i pressupostària, a més de funcions de control polític i consultives. La legislació de la UE engloba temes tan importants com el medi ambient, la seguretat, la migració, les polítiques socials, els drets dels consumidors, l’economia o l’Estat de dret, entre altres.

Les primeres eleccions al Parlament Europeu es van celebrar l’any 1979, i des de llavors se n’han celebrat nou. Les del 9 de juny seran les desenes per a la institució europea. Espanya ha participat en vuit d’aquestes nou, ja que es va adherir a la Unió l’any 1986.