cartell Festa Major 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El cartell i la pregonera de la Festa Major homenatgen la gent gran

L’Ajuntament de Tiana ha donat a conèixer aquest divendres 28 de juliol el cartell i el nom de la pregonera de la Festa Major de Sant Cebrià d’aquest 2023, que enguany tindrà lloc del 14 al 17 de setembre. L’alcalde, Isaac Salvatierra, destaca com, de manera totalment casual, els dos elements han acabat confluint en un mateix missatge, un homenatge a les generacions més grans:

 

L’encarregada d’obrir la festa serà la Concepció Carreras, bibliotecària especialitzada en el llibre i les biblioteques infantils i una de les impulsores de la Biblioteca Municipal Can Baratau, tant reivindicant-la com implicant-se en el projecte que es va fer realitat l’any 1998, just ara fa 25 anys.

 

El cartell, obra de Martí Membrado i Elisenda Gil, presenta “una manera diferent de viure la Festa Major”:

 

Per elaborar el cartell han tingut com a referència més de 300 fotos de la Festa Major, entre les quals van trobar una que els va portar a reflectir com és la festa des del punt de vista de les generacions més grans:

 

El cartell consolida la benedicció de Sant Cebrià estrenada durant la Festa Major de l’any passat, present en la imatge principal de la festa, en el programa i en el got que porta a la mà la protagonista del cartell d’aquest any:

 

L’alcalde destaca el contrast entre el cartell d’enguany i el de l’any passat i destaca “la visió integradora” que han aconseguit el Martí i l’Elisenda:

 

Els colors del cartell estan inspirats en les façanes de les cases del centre del poble, les seves tonalitats i els seus contrastos. De fet, la façana que apareix al cartell pertany a una casa real del poble. Els seus creadors animen a tothom a trobar-la!

Concepció Carreras i Fontseré

Segons manifesten des del consistori, Carreras representa la lluita assolida de la Biblioteca Municipal llargament reivindicada, la vàlua de les persones grans i la Tiana que vol cuidar els seus avis. Un homenatge a tota la gent del gran poble i a la seva vitalitat i coneixement.

La Concepció té 96 anys, serà una de les pregoneres de més edat que ha tingut mai Tiana, és germana de l’exregidor de cultura Lluís Carreras i mare, tieta, sogra i àvia d’artistes del món de la música, la dansa, les lletres i l’art. Va venir a Tiana per primer cop l’any 1953 a estiuejar, es va enamorar del poble i s’hi va quedar, formant la seva família. La Concepció i en Lluís seran els primers germans que han fet un pregó a Tiana.

La Concepció Carreras va estudiar a l’Escola de Bibliotecàries, on es gradua el 1949. Després treballa a la Biblioteca de la Facultat de Medicina, i el 1953 ingressa a la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació. Treballa a la Biblioteca Folch i Torres del parc de la Ciutadella, abans de ser destinada, el 1975, com a responsable de la Biblioteca de la Santa Creu, sota la direcció de Teresa Rovira, cap de la unitat formada per les biblioteques de Sant Pau (joves) i Santa Creu (infants). Del 1978 al 1982 és vicepresidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. El 1986 és nomenada Cap Tècnic de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona, càrrec que desenvolupa fins a la seva jubilació, l’any 1992.

És autora, juntament amb Teresa Rovira i Concepció Martínez, d’un clàssic de la biblioteconomia infantil: “Organització d’una biblioteca escolar, popular o infantil”. Ha escrit nombrosos treballs en el món del llibre i la literatura per als més petits. Ha participat particularment en la traducció de normes catalogràfiques. Ha fet l’ordenació d’arxius personals de Joaquim Carreras i Artau, Lola Anglada i Jordi Sabater Pi, entre altres.