Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El comissionat Xavier Doñate també signa el manifest socialista per la consulta

L’exregidor del PSC i actual comissionat de l’Ajuntament de Tiana Xavier Doñate ha signat la Crida socialista pel referèndum, el manifest de suport als diputats Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, que la setmana passada van desobeir les ordres de la direcció i van votar a favor de demanar al Congrés que transfereixi la competència per a la consulta sobiranista. Amb Doñate ja en són cinc els militants històrics del PSC tianenc que donen suport al sector catalanista del partit. El text també l’han signat l’exdiputat tianenc Rafael Madueño, l’exregidor Ferran Almeida –home fort dels governs Vallespinós– i els militants Jordi López i Maria Antònia Grífols –que van anar tots dos a les llistes de les municipals en diferents moments.

El gest dels militants tianencs s’afegeix a la resolució que en l’últim ple va presentar el grup municipal del PSC en favor de la celebració de la consulta sobiranista el 9-N i que va ser votada a favor per l’alcaldessa Esther Pujol i els regidors Héctor López i Núria Blasco. El grup va donar llibertat de vot i el quart regidor, José Navarro, s’hi va abstenir, tot i que va admetre a La Local que hi hauria votat en contra si no hagués estat per les pressions del PSC i ERC, soci de govern dels socialistes.

El manifest signat pels 5 militants tianencs dóna un suport explícit als diputats que van trencar la disciplina de vot i a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que va renunciar a l’escó. El manifest assegura que “oposar-se a la possibilitat que el poble de Catalunya es pugui pronunciar és una postura inacceptable i antidemocràtica” i fa una crida a treballar, a mitjà termini, “pel redreçament de l’espai socialista i per la construcció d’una alternativa catalana d’esquerres”. Segons el manifest, l’esgotament del pacte constitucional fa del tot necessari i “inexcusable” la celebració d’una consulta perquè Catalunya es pugui pronunciar sobre la seva relació amb Espanya. Un objectiu “compartit amb la gran majoria dels catalans i que, en la seva extraordinària diversitat política, social i cultural, que va sumar més de dos terços a les darreres eleccions al Parlament”. A més, admet que l’opció de la independència “pot ser una sortida però no necessàriament l’única possible” a la crisi actual.

El gir del grup municipal del PSC cap a favor del 9-N

El nombre de militants i simpatitzants tianencs que donen suport al manifest podria augmentar perquè encara s’hi està afegint gent. Es desconeix la posició de l’exalcalde Ferran Vallespinós, que continua de travessa per l’Atlàntic juntament amb el també socialista Juan Felipe Ruiz. L’alcaldessa Esther Pujol tampoc l’ha signat, tot i votar a favor de la resolució en favor de la consulta del 9-N.

El PSC de Tiana ha passat en pocs dies de criticar l’acord dels partits pel dret a decidir per fer la consulta el 9-N a presentar una resolució en l’últim ple assumint-ne la data i defensant la via de la cessió de la competència –l’article 150.2 de la Constitució. La resolució aprovada a Tiana amb els vots de tres regidors del PSC –i l’abstenció de José Navarro–, CiU, Gent i ERC va més enllà de l’aprovada dijous passat al Parlament, que obviava la data unilateral del 9-N, justament per facilitar el suport del PSC.

Tiana, municipi independentista

Esther Pujol, a més, és un de la setantena d’alcaldes del PSC que estan al capdavant d’ajuntaments declarats independentistes. El ple va votar l’any passat a favor d’adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència, per bé que el PSC es va abstenir en la votació. A l’ajuntament, a més, hi oneja de fa mesos només la Senyera, tot i les amenaces de la delegació del govern espanyol. El PSC governa a Tiana amb el suport d’ERC. Només el regidor del PP, Manuel Gonzalo, s’oposa al dret a decidir.