Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El debat sobre el lloguer centra l’Ara i aquí d’aquest octubre

El ple del mes d’octubre va centrar la majoria de les propostes d’acord al voltant del tema del lloguer. De fet, es va presentar una moció, signada i aprovada per tots els partits del consistori, que reclamava un preu més just i estable pels pisos sota aquest règim.

Una setmana després de l’aprovació d’aquesta moció, el govern del PSOE va anunciar el pacte amb Unidos Podemos pels pressupostos generals del 2019, que precisament recollien un apartat destinat a la regulació del lloguer. Una d’aquestes propostes contemplava donar la facultat als Ajuntaments per regular i limitar les pujades del preu del lloguer en zones tensionades per aquest.

És per això que, agafant aquestes dues notícies, el programa de tertúlia política de La Local-Ràdio Tiana, l’Ara i aquí, va centrar el debat sobre aquest tema. Aquest dimarts, en Ricard Fabra, d’Esquerra Tiana; en Salva Bosch, de la CUP; en Diego Parra, del PP; l’Albert Sales, del PSC; i la Gemma Liñán, de Junts Tiana; van donar la seva opinió sobre diverses qüestions relacionades amb el lloguer.

En primer lloc, la representant de Junts Tiana va dir que en el municipi s’han fet molts pisos socials al llarg de les últimes dècades, amb alguns períodes de “sequera”,  alguns d’ells amb opció de lloguer, com Can Gaietà, i d’altres de compra. Per a Junts, l’ideal seria centrar-se en una política d’habitatge més encarada cap al lloguer que no pas a la propietat i, a més a més, que l’Ajuntament tingués el control dels pisos, i no una empresa privada:

 

La Gemma recorda que alguns dels pisos que van començar essent de protecció oficial han acabat en el mercat lliure:

 

Diego Parra va posar l’exemple de les cases de La Ciutadella, on hi ha vilatans que les han posat a la venta:

 

Un dels problemes a l’hora de plantejar-se més pisos socials en règim de lloguer, però, és que a Tiana queda poc terreny on edificar-los, tal com expliquen la Gemma Liñán i el Diego Parra:

 

Pel que fa al pacte dels pressupostos, Liñán veu difícil que Tiana pugui acabar manant o controlant els preus de lloguer del seu territori:

 

En aquesta línia, Ricard Fabra creu que aquest acord és un primer pas, però que serà difícil portar-ho a terme:

 

Albert Sales creu que aquests pressupostos, si s’aproven, ajudaran a posar les bases perquè acabi essent possible:

 

Des del PP, Parra creu que més que pacte de pressupostos el que s’ha fet és un pacte de govern:

 

Sobre si s’aconseguiran aprovar o no, Sales creu que són uns pressupostos irrenunciables per a l’esquerra:

 

En aquest sentit, Ricard Fabra va dir que si el seu grup els hi dóna suport, espera que no sigui a canvi de res:

 

Salva Bosch opina que després de les retallades, aquestes propostes estan ben rebudes:

 

Per altra banda, Diego Parra és del parer que aquests pressupostos contenen mesures que no veuen que siguin factibles:

 

Entrant més en la discussió sobre el lloguer, Salva Bosch va dir que el problema està relacionat amb el mateix sistema capitalista en el que vivim. Els bancs i fons voltors que tenen en propietat pisos buits els veuen com un negoci rendible:

 

És per això que, segons la CUP, caldria una llei de lloguer que regulés tot això:

 

Segons Bosch, la banca juga amb les cartes marcades, passi el que passi sempre és la que surt beneficiada:

 

Parra, però, va voler puntualitzar aquestes declaracions:

 

El portaveu del PP també va explicar que a Tiana el context urbanístic és diferent a ciutats com Barcelona, ja que hi ha moltes cases que tenen molta superfície. Davant del problema amb els bancs, creu que s’han de buscar mesures per tal que les entitats financeres posin els pisos en el mercat amb garanties:

 

Ricard Fabra va afegir que els propietaris particulars no són els que tensionen el mercat, sinó els bancs i fons d’inversió que fan negoci amb els pisos buits:

 

Salva Bosch va explicar que des de la PAH es porta temps promovent l’ocupació de pisos de propietat que són de la banca i estan buits:

 

Una solució que, segons Albert Sales, seria millor si s’arribés a acords amb les entitats bancàries:

 

Una de les possibilitats que el socialista va posar sobre la taula és la compra de patrimoni:

 

Respecte a la tipologia de cases que hi ha a Tiana, Bosch va proposar que l’Ajuntament comprés les cases als bancs i les vengués en règim de lloguer a grups de joves que ho necessitin:

 

Sobre que els joves comparteixin casa, Parra creu que els joves desitjarien tenir el seu espai propi, més que no pas compartir-lo:

 

Per acabar, tots els portaveus van estar d’acord en qualificar Tiana com a zona tensionada pels preus de l’habitatge de lloguer.