Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El govern garanteix que Tiana posarà els recursos per fer possible la consulta “que sigui”

Després que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi situat unes eleccions plebiscitàries com l’única “consulta definitiva” i hagi confirmat que els catalans votaran el 9-N però no d’acord amb el decret de convocatòria, els polítics del poble també n’han parlat.

El tinent d’alcalde de Tiana i, també, portaveu d’Esquerra Republicana explica que aquesta no és la consulta pactada i que serà un procés de participació “molt deslluït”. Tot i això, assegura que l’Ajuntament hi posarà tots els recursos que estiguin al seu abast. Això és el que ha dit Jordi Gost.

 

Gost creu que “queda molt clar” que “el gran enemic i adversari de la democràcia al país és el govern espanyol”. Després que “CiU hagi trencat el consens, la única solució que queda és la de les eleccions plebiscitàries”, ha dit el republicà.

 

El portaveu de Convergència i Unió, Enric Nolis, explica estar decebut per les impossibilitats que hi ha hagut davant la consulta. Està convençut que les eleccions “evidentment plebiscitàries” han de ser el proper pas. En aquest sentit, ha fet una crida a la unitat dels partits polítics. Aquestes són les declaracions que Nolis ha fet a Ràdio Tiana des d’Amsterdam.

 

Des de Gent pel Progrés de Tiana creuen que després de la “constatació” que hi ha un “dèficit democràtic” per part del govern espanyol, s’han d’anar concretant nous escenaris. El seu portaveu, Joan Pau Hernández, explica que seria positiu que el dia 9 de novembre hi haguessin “mobilitzacions ciutadanes” i “al més unitàries possible”. Tot i això, veu complicada l’opció d’unes eleccions amb una candidatura unitària dels partits proconsulta.

 

El PSC de Tiana, durant els últims mesos, s’ha allunyat de les línies del seu partit i ha participat en l’aprovació de les mocions a favor del dret a decidir i de la convocatòria de consulta del 9-N. Tot i això, el portaveu del partit, Héctor González, creu que era un resultat previsible i que els socialistes havien advertit que “tot el que surti del marc de la més estricta legalitat tard o d’hora s’haurà d’aturar”. González diu que el govern català està traslladant tota la responsabilitat de la consulta als ajuntaments.

 

Pel que fa el Partit Popular, el seu portaveu a Tiana, Manuel Gonzalo, creu que el president Mas “no sap què ha de fer” i que hauria de dimitir.

 

La CUP insisteix en desobeir

Des del Parlament, el portaveu de la CUP, Quim Arrufat, s’ha mostrat preocupat per la unitat dels partits proconsulta i ha fixat en una setmana el temps per refer les negociacions. Estan en contra que el Govern sigui l’únic al capdavant de la consulta del 9-N. Aquest és un partit que no té representació a l’Ajuntament de Tiana però en la mateixa línia ha parlat un dels membres del partit al poble, Alex Rosa.

 

Mas situa les eleccions plebiscitàries com l’única “consulta definitiva”

Recordem que el president de la Generalitat ha garantit que el 9-N hi haurà “locals, urnes i paperetes” d’acord amb “marcs legals preexistents”, acollint-se a la competència que té la Generalitat de foment de la participació ciutadana. Artur Mas ha confirmat que la consulta no es podrà celebrar d’acord amb el decret de convocatòria que va signar el 30 de setembre. El president ha situat unes eleccions plebiscitàries com l’única “consulta definitiva” encara que s’hagués pogut celebrar el 9-N tal i com estava pensat inicialment, i s’ha posat a disposició dels partit per configurar una llista conjunta.

Artur Mas, president de la Generalitat, durant seva compareixença d'aquest dimarts, davant els periodistes
Artur Mas, president de la Generalitat, durant seva compareixença d’aquest dimarts, davant els periodistes

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que el dia 9 de novembre hi haurà 600 punts de votació i 6.000 meses. En declaracions a Rac 1, Homs ha explicat que aquest és un procés de participació que comença el 9 de novembre, però els que no puguin votar aquell dia, podran fer-ho durant els 15 dies següents. Ha reiterat que el registre de votació es farà aquell mateix dia a través d’un ordinador perquè no hi hagi duplicitat de vot, i hi haurà funcionaris (sempre voluntaris) que vetllaran perquè el procés es faci correctament. Es votarà amb el DNI o amb el NIE, i als locals segons la direcció d’aquests documents. Els estrangers residents a Catalunya han d’acreditar les mateixes condicions que preveia el decret del 9-N.