Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El jutge de pau de Tiana podria desaparèixer

L’avantprojecte de llei aprovat pel Consell de Ministres el passat 4 d’abril preveu eliminar la figura dels jutges de pau dels municipis. Aquests s’encarreguen dels matrimonis, els naixements i tots els aspectes vinculats amb el registre civil, però també d’altres tasques com els judicis contra persones per injúries o amenaces o dels actes de conciliació entre dues persones per evitar les denúncies.

Amb l’eliminació d’aquesta figura, moltes de les seves competències es centralitzarien a la capital de província, en el que s’anomenarà com Tribunal Provincial de Primera Instància. Això implicaria també que les notificacions d’altres tribunals, que abans es canalitzaven a través del jutjat de pau, ara haurien de ser recollides a Barcelona. Una situació que obligarà als tianencs a traslladar-se fins allà per fer tràmits que abans podien fer anant a l’Ajuntament.

El jutjat de Pau, situat a l'edifici de l'Ajuntament
El jutjat de Pau, situat a l’edifici de l’Ajuntament

El jutge de pau de Tiana és Joan Pujol, des de fa 14 anys. Opina que aquesta mesura acabarà amb molts avantatges que oferia la proximitat, així com amb una dedicació mínima de temps pels assumptes més locals.

 

De fet, segons afirma el jutge de pau, les administracions municipals ja es veuen col·lapsades de tasques en alguns moments.

 

Una altra part de les competències, però, es volen privatitzar si al final s’aprovés la llei. El registre civil passarà a estar en mans dels registradors de la propietat o els notaris. Així, tal i com explica la secretària del jutjat de pau, Maria José Fàbregas, molts tràmits com els matrimonis o els registres de naixement, que fins ara eren gratuïts, s’hauran de pagar.

 

Un pagament que, segons Joan Pujol, no és més que una manera d’ocultar les retallades en justícia.

 

Pel jutge de pau hi ha altres solucions per reduir despeses que no siguin tan radicals. Per exemple, fusionar els jutjats de pau de municipis propers.

 

La decisió d’eliminar-los tampoc ha estat ben rebuda des del govern català perquè, segons el Departament de Justícia, vulnera greument les competències autonòmiques reconegudes a l’Estatut.