Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El Navarro de dalt, plega

Un altre dels comerços emblemàtics de Tiana, el Navarro, ha abaixat avui la persiana definitivament. Ho ha fet el supermercat de dalt, dels dos que té a Tiana aquesta nissaga de tres germans: l’Albert, el Xavi i en Carles. L’establiment de la Ciutadella, però, seguirà funcionant amb normalitat.

La baixada de vendes per la crisi els ha afectat força, explica l’Albert Navarro. Però també els han abaixat la clientela, afegeix, els recents canvis fets al carrer Anselm Clavé, on hi ha el supermercat:

 

Navarro creu que hauria estat molt positiu que l’Ajuntament hagués fet aparcament exprés davant de la seva botiga:

 

L’Albert abaixava la tarda d’aquest dissabte, per darrer cop, la persiana del conegut com “el Navarro de dalt”, segurament el supermercat més emblemàtic de Tiana. Hi ha estat exactament 35 anys darrera el taulell. Amb ell, fins fa prop d’un any, hi va ser la mare, la veritable mestressa de cal Navarro. La senyora Coloma està aquests dies “força afectada” pel tancament de la botiga, explica el seu fill.

El supermercat Navarro va ser pioner a Tiana. Quan el van inugurar, el 20 de juny del 1980, ja hi eren Ca l’Anita i can Vilaró. Però la petita revolució que Casa Navarro oferia era l’autoservei: cadascú agafava el que volia comprar, una cosa que mai havia existit fins aquell moment a Tiana.

L’època forta del Navarro durant els 80, recorda l’Albert, van ser els estius. Tenien molta clientela entre la gent que els mesos de juliol i agost venia a estiuejar a Tiana. Però el paulatí creixement dels hipermercats prop del poble, cada cop els va fer més mal:

 

Aquesta havia estat l’aposta dels últims anys del Navarro: la proximitat. També els productes de qualitat, explica l’Albert. Recorda que, quan van obrir, no es trobava roquefort o pernil serrano en tot el poble. Per això, l’Albert Navarro pensa que Tiana perd amb el tancament de la seva botiga. Tot plegat el fa sentir una mica trist:

 

Ara, el Navarro de baix seguirà endavant, amb diverses remodelacions que començaran molt aviat.