Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El vaixell de Proactiva salpa de Badalona cap a les costes de Líbia

El vaixell “Astral”, de l’ONG Proactiva Open Arms, ha salpat aquest dimarts des de Badalona cap a les aigües del Mediterrani Central amb l’objectiu d’ampliar el seu operatiu permanent a l’illa de Lesbos, a Grècia. L’ “Astral” és un veler medicalitzat que realitzarà tasques de vigilància i salvament davant les costes de Líbia.

Les alcaldesses de Badalona, Dolors Sabater, i de Barcelona, Ada Colau, juntament amb el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, han visitat el vaixell abans que salpés, i han saludat la tripulació abans d’iniciart el viatge.

Proactiva Open Arms disposa d’un local cedit al port de Badalona on el vaixell medicalitzat hi té la seva base. Aquest veler, cedit per un empresari italià a l’ONG, ha estat convertit després d’una remodelació integral feta al port de Badalona en un vaixell polivalent medicalitzat. L’Astral està dotat amb tecnologia actual i els sistemes de comunicació necessaris per poder treballar de forma coordinada amb autoritats marítimes i organitzacions que treballin a la zona.

El director de Proactiva, Òscar Camps, i el capità del vaixell, Andreu Rul·lan, han indicat que un cop estiguin davant la costa de Líbia podran “localitzar refugiats que intentin travessar el Mediterrani, protegir-los i evacuar-los si és necessari”. També han explicat que col·laboraran amb els serveis de guardacostes i altres ONG. L’ “Astral” compta amb un petit hospital, metges voluntaris i té una capacitat per a un màxim de 150 persones. La tripulació farà torns de 15 dies.

Alcaldesses a favor de la iniciativa

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha dit que “davant del drama humanitari de la magnitud del que s’està vivint actualment en aquesta zona de la Mediterrània i davant una resposta que ens avergonyeix de la pròpia Europa, una iniciativa com aquesta de Proactiva Open Arms servirà per salvar vides de persones que fugen de la guerra i de la misèria”.

Així mateix, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que “és un orgull acompanyar avui la sortida d’aquest vaixell d’Open Arms que en realitat simbolitza l’esperança per a l’Europa que volem”. Ha afegit que des de baix, la ciutadania s’està organitzant “de forma exemplar” i està demostrant, ha dit, que les coses es poden fer d’una altra manera, “es poden defensar els drets humans, que es pot prioritzar la vida humana, i no només dir-ho, sinó fer-ho”.

Des de setembre de 2015, Proactiva Open Arms està desenvolupant la seva tasca humanitària a Lesbos, al mar Egeu, ajudant els refugiats a desembarcar a la costa grega amb les millor condicions de seguretat possibles. L’ ONG ha ajudat més de 140.000 persones des que va iniciar la seva tasca humanitària.