Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els comerciants, dividits per la pacificació del trànsit al centre

La majoria dels comerciants no volen que el centre sigui només per a vianants i tampoc veuen clara l’opció de reduir el trànsit. S’han fet dues reunions entre les botigues i serveis que formen  L’Associació de Comerciants i Serveis Tianencs, l’ACIST, i no s’han posat d’acord. No hi ha unanimitat i l’entitat no vol fer declaracions perquè no té un prosicionament clar.

El perfil de les persones que compren a Tiana són bàsicament veïns del poble. Els del centre hi van a peu, però la resta acostumen a agafar el cotxe. Alguns comerços també tenen gent de fora. Hi ha clients que tenen el costum d’aturar el cotxe a la porta de la botiga per anar a buscar a ‘correcuita’ algun descuit o a carregar el que han comprat. I aquests hàbits, que xoquen amb el projecte de pacificació del trànsit, fan tèmer a alguns comerciants perdre clientela.

Per això alguns han engegat pel seu compte  una campanya en contra del “Retrobem-nos“. Amb un cartell a la porta conviden als tianencs a saber, segons el seu parer, els inconveninents del projecte de pacificació del centre, l’aposta més important de l’actual govern.

Cartell reivindicatiu que penja de la porta de la perruqueria Polit Swing
Cartell reivindicatiu

L’ACIST, que aglutina a un dels sectors més afectats pel nou projecte, ha convocat dues reunions els darrers mesos per veure quina era la posició dels comerciants. Els membres de l’associació van poder votar el o el no a les urnes. A la primera votació la majoria es va oposar al projecte. A la segona, l’intent per posar llum a l’assumpte va fracassar. Cap de les dues parts va estar disposada a modificar la seva postura i, per tant, no es va arribar a cap acord.

 

Els comerços que s'agrupen a l'ACIST són uns dels afectats pel nou projecte
Els comerços que s’agrupen a l’ACIST són uns dels afectats pel nou projecte

Els comerciants s’han reunit amb els tècnics municipals que els han explicat el projecte i van resoldre alguns dubtes. Però tot i així, els més tancats a la pacificació, només els van traslladar els problemes que hi veien.

L’Associació no vol parlar però els comerciants individuament sí que ho fan.

 

Els inconvenients: la desinformació i l’aparcament

Una de les principals queixes dels comerciants és la desinformació.

Òptica ok
L’Àngel de l’òptica, en contra

 

L’Angel Bertrán, propietari de l’òptica La Punxa,  a l’Avinguda Issac Albéniz, està molt decepcionat amb la manera com l’administració està gestionant el tema. Creu que l’enquesta amb la que l’Ajuntament defensa el seu projecte no reflecteix l’opinió general dels veïns del poble.

 

L’Angel es posiciona rotundament en contra a la pacificació. Per ell els aparcaments són un problema. Tot i que el nou projecte preveu ampliar-los  a diferents zones, és reticent i creu prioritari tenir-los acabats abans de plantejar la reducció del trànsit al centre.

 

El problema dels aparcaments també preocupa a la propietària del forn Ca l’Aixelà, Griselda Aixelà. Reconeix  que el ritme frenètic del dia a dia fa que els seus clients vulguin parar únicament un moment per comprar el necessari. Per això, té por que si no poden parar el cotxe davant de la seva botiga vagin a fer-ho a un altre lloc. Creu que les seves vendes es veuran afectades.

 

La Gemma Pòlit del Pòlitswing, al carrer Lola Anglada  també considera que la nova mesura afectarà negativament al seu establiment.

 

Els aspectes positius: passejar i més convivència

L’altra cara del projecte, la positiva, també és defensada per una part important dels comerciants. És el cas de la propietària de l’espai ecològic, la Yehoseba Gel. Opina que el nombre de cotxes que hi passen és excessiu, 600 cotxes diaris al carrer del centre segons l’Ajuntament. Veu impossible la convivència entre vianants i conductors amb el nivell de circulació que existeix actualment als carrers dels centre del poble.

 

La Yehoseba reconeix que per a alguns tipus de comerç pot afectar de manera negativa, però incideix en la capacitat de buscar i aprofundir en noves iniciatives de comerç com, per exemple, portar el diari a casa dels veïns i evitar així el seu desplaçament fins al centre.

 

Floristeria ok
La Celi del Verd és bo, a favor

 

La Celi Comas regenta la floristeria Verd es bo al carrer Sant Cebrià i afirma que la prioritat és fer un poble més agradable i poder passejar amb tranquil·litat. Està convençuda que la peatonalització, a la llarga, pot beneficiar als comerços.

 

La resposta de l’Ajuntament

Gran part dels arguments en contra tenen en comú l’afirmació que l’Ajuntament no està explicant bé el projecte i que realment no s’està tenint en compte ni l’opinió dels veïns ni la dels comerciants. L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, respon afirmant que s’han fet diverses reunions on hi han estat convidats. Assegura, també, que s’han fet unes enquestes dirigides a comerciants i veïns directament i indirectament afectats. Li dona una importància especial a la que han realitzat als tianencs per conèixer els seus hàbits de compra i, així, decidir els possibles horaris d’obertura al trànsit.

 

L’Ajuntament ja ha fet algunes variacions sobre el projecte inicial. Ja no es parla d’una zona estricta per a vianants, sinó de reduir el trànsit al centre del poble durant unes hores i uns dies concrets. El projecte no té marxa enrere. Es presentarà el 31 de gener.

 

Especial “Menys cotxes al centre”

L’Ajuntament vol menys cotxes al centre del poble

L’obertura del Passeig de la Vilesa hauria de ser la prioritat, segons l’oposició