Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els instruments seran els protagonistes de la 19ena edició del Tiana Antica

De nou seran dos caps de setmana -el 26 i el 27 de maig i el 2 i 3 de juny-, i tres espais diferents del poble -l’Ermita de l’Alegria, Can Parxet i la Sala Albéniz- els que acolliran la dinovena edició del Tiana Antica, el festival de música antiga. Una edició on els instruments tindran un valor afegit, explica el director del festival, Llorenç Blasi, sobretot a la inauguració i a la cloenda del festival:

 

Durant els quatre dies que formen el Tiana Antica es farà un viatge invers per la història de la música antiga. El primer cap de setmana començarà amb la música del romanticisme i del barroc com a protagonista, amb composicions de Mendelson, Beethoven, Bach o Vivaldi. El segon acabarà amb la música renaixentista i la música medieval.

El dissabte 26 de maig es farà el concert inaugural a la Sala Albéniz, que tindrà com a protagonistes a dos instruments molt especials: un pianoforte i una flauta de cristall i argent, els dos datats del segle XIX. Dos instruments originals d’aquella època que, en canvi, els tocaran dues noies d’aquesta època: la Marina Rodríguez i la Montserrat Gascón.

El pianoforte és un hereu directe del compositor i fabricant de pianos Muzio Clementi, contemporani de Mozart i de Beethoven. El Llorenç Blasi explica una mica més la figura d’aquest músic:

 

La flauta, per la seva banda, és una creació d’un joier francès, en Claude Laurent, que va aprofitar la precisió del seu ofici per construir una flauta amb un so especial:

 

El diumenge 27 de maig es farà una sessió a la masia de Can Perxet amb la possibilitat d’una visita guiada prèvia a les caves. Vindran dos músics de Lux Fundació, una entitat solidària que destina els beneficis que guanya amb els concerts a ONGs. Un concert solidari que farà una ruta pel Barroc europeu. Els encarregats del viatge seran el Dani Espasa, que tocarà el clavicèmbal, i el Santi Mirón, que tocarà la viola de gamba:

 

El següent i últim cap de setmana també tindrà com a protagonistes a dos instruments. El dissabte dia 2 de juny, a l’Ermita de l’Alegria, serà el torn de la veu, mitjançant un quartet que cantarà una polifonia a 4 veus, els “Qvinta Essençia”. Com a cloenda del festival, el diumenge 3 de juny el músic Guillermo Pérez tocarà l’organetto medieval, també conegut com a orgue portàtil. El Llorenç Blasi explica com el Guillermo ha investigat molt sobre aquest instrument:

 

Durant els 4 dies del festival hi haurà una paradeta on es podrà degustar el dolç creat pel forn Aixalà expressament pel Tiana Antica, el visigodí:

 

El 5 de maig es farà la presentació del festival a Can Baratau i el 19 d’aquell mateix mes, també a la biblioteca, es farà un acte que servirà d’avantsala del Tiana Antica: una audició d’instruments de corda polsada, a càrrec del Xavier Domínguez.