Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els Mossos d’Esquadra defensen la seva feina tot i que “hi hagi alguna actuació desafortunada”

La taula “Realitat ficció” del Tiana Negra ha fet parlar els Mossos d’Esquadra d’allò que sempre està sota secret de sumari. D’allò que mai es pot explicar perquè si es fa públic esguerra una invetigació i pot fer que s’escapi l’assassí. Quan no el troben viuen tota la vida amb el cas al cap segons el comissari Joan Miquel Capell, portaveu dels Mossos d’Esquadra.

Capell ha anunciat durant el Tiana Negra que els mossos han creat una nova unitat que investiga el perfil psicològic dels assassins, que ha d’ajudar a fer millor els perfils dels sospitosos per poder-los detenir molt més ràpidament.

Joan Miquel Capell
Joan Miquel Capell al Tiana Negra

Actualment els mossos resolen el 94% dels casos criminals de Catalunya. Poden arribar a ser més de 150 policies seguint la pista d’un assassí, però si no hi ha indicis fonamentats, detenir-lo no servirà per tancar-lo entre reixes. Capell ha explicat els debats entre els investigadors que busquen el sospitós i admet que és els pressumptes culpables són subjectius i que les investigacions policíaques no són una ciencia exacta.

Capell ha arrencat la majoria de preguntes del públic i ho ha aprofitat per admetre que la imatge dels mossos no sempre és bona però que els casos polèmics com la mort d’un detingut al Raval quan els mossos l’estaven detenint són puntuals i que ell treballa per apartar de la professió els policies que no actúen bé. “Pot ser que hi hagi alguna actuació desafortunada però això no pot amagar el treball que fan els policies. I això és el que intentem defensar” diu Capell, que admet que “la Novel·la Negra ens deixa més bé”.

 

Joan Miquel Capell és ara portaveu dels Mossos però durant molta anys va estar al capdavant de la unitat d’investigació. Va treballar en el robatroi de la Bombonera de Tiana. És un gran amant de la Novel·la Negra i participa en el club de lectura que van crear els Mossos i que coordina el promotor del Barcelona Negra.

 

Tiana i Novel·la Negra 

El Tiana Negra ha servit per conèixer un dels autors del gènere que va viure al poble: Josep Mª Palau i Camps. La seva trajectòria com a escriptor va ser a Mallorca però va viure la seva juventut a tiana. Era el fill del farmacèutic del poble.

 

L’editorial Meteora és qui ha volgut apropar aquest gènere a Tiana i un dels seus fundadors, Jordi Fernando, és qui ha investigat i qui ha trobat la ‘Connexió tianenca’ .