Entrerrament del monjo cartoixà
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Enric Ricart: “L’incendi va ser un cop dur i va deixar al descobert la Cartoixa Montalegre”

L’incendi de l’11 d’agost del 1994 va viure un dels seus episodis més tràgics a la Cartoixa de Montalegre. Allà el monjo Agustí Corral Varela va perdre la vida a causa d’un infart quan intentava fugir del foc. En el seu intent per sortir de l’interior del recinte, juntament amb el germà Jesús i un aspirant a cartoixà, no va poder fer-ho i va morir.

Quan l’incendi va arribar a la vall de Montalegre, la pau dels monjos va ser truncada per sirenes, cotxes de patrulla, Guàrdia Civil i Policia Local. Corredisses i molts nervis es respiraven pels claustres tranquils de la Cartoixa de Tiana. En un prinicpi el pare prior va dir que no calia desallotjar, encara que les autoritats del moment van decidir fer-ho. Es van organitzar transports per ser desallotjats del monestir.

Els tres monjos van marxar intentant escapar de les flames. Per fer-ho van intentar escalar una tàpia de quatre metres. Només el jove aspirant ho va aconseguir deixant al germà Agustí i al germà Jesús sense possibilitats per la seva edat. Al veure-ho van tornar enrere per intentar buscar una altra sortida encara que el foc ja els perseguia. Van aconseguir arribar a un punt on la paret era més baixa, però tot i que el germà Jesús sí que va aconseguir saltar-la no ho va fer el germà Agustí, que degut als seus problemes de cor va patir un infart. L’altre monjo va tornar per intentar reanimar-lo però al no veure senyals de moviment va decidir marxar per salvar-se.

Tots els monjos van ser traslladats al convent de les franciscanes de Tiana. Després del desallotjament i tornant a la Cartoixa a les 10 de la nit, encara van veure com la campana cremava a la part més alta del campanar.

Aquest va ser un dels episodis més negres a la història de la Cartoixa de Montalegre des de la Guerra Civil, en que diversos monjos van ser assassinats en els primers compassos del conflicte. Un cop molt dur i que trencava l’aïllament dels cartoixans, com explica el membre dels Amics de la Cartoixa i portaveu designat per l’ordre, Enric Ricart.

 

 

Les conseqüències directes

El germà Jesús, que era el que acompanyava al monjo que va morir, va patir una crisi nerviosa i va abandonar Montalegre. Ara hi ha tornat.

59 hectàrees de bosc propietat de la Cartoixa, una de pollancres, una trentena d’arbres fruiters, 80 ruscos d’abelles i tots els arbres de l’interior de la cartoixa es van cremar. A més aquest incendi va provocar que es deixés al descobert zones de la Cartoixa que no se sabia que existien, com és el cas de tots els tallers que es van utilitzar ara fa 600 anys per construir Montalegre.

Placa recordatori del monjo mort a l'incendi
Placa recordatori del monjo mort a l’incendi