Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Griselda Lozano: “Òc és d’aquell tipus de llibres que jo regalaria”

“Òc” és la primera novel·la de Griselda Lozano. Investigadora i humanista tianenca, l’autora està especialitzada en història política i religiosa medieval d’Occitània. Un fet que s’ha plasmat en el seu llibre, on relata els fets que van succeir en aquesta regió durant el segle XII.

La història es narra a través la seva protagonista, Bernadeth Centelles. Un personatge que es desplaça a la Vall d’Aran per consultar documents dels arxius aranesos. Bernadeth, segons reconeix l’autora, és un alter ego d’ella mateixa i, en certa manera, recorre el seu procés d’investigació.

Tot i basar-se en dades històriques extretes de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, però, Griselda Lozano reconeix que el llibre no es fa feixuc. De fet, intenta explicar amb “un relat entretingut i ple d’intriga” certa informació que d’una altra manera seria difícil d’assimilar.

Portada del llibre "Òc"
Portada del llibre “Òc”

Els comentaris que ha rebut l’autora des de les xarxes socials són, de moment, molt positius. Malgrat tenir més de 600 pàgines, molts lectors li han dit que el llibre se’ls hi fa curt. A més, aquest dimecres a la Vall d’Aran es llegirà per primera vegada la versió del llibre en occità. Una llengua que, segons l’autora, “necessita que la gent senti interès perquè s’està morint”.