Nova xerrada de l’Aula d’Extensió Universitària Timó. En aquest cas, sota el títol ‘Saviesa monàstica del dia a dia’ a càrrec d’Ignasi M. Fossas i Colet, prior de l’Abadia de Montserrat, una xerrada sobre com aplicar la Regla de Sant Benet a la vida diària.
Tiana té una llarga tradició de congregacions com les Carmelites, les Franciscanes o la Cartoixa de Montalegre. Tot i això es regeixen per ordres diferents. Montserrat és un monestir benedictí i per tan segueixen la regla de Sant Benet. L’objectiu de la xerrada era apropar com aquesta vida monàstica es pot apropar al dia a dia. Tot i això la singularitat del monestir de Montserrat, on cada any passen més de 2 milions de persones, fa que la situació sigui més complicada. I cal aplicar segons el mateix ponent les tensions entre estar al desert i la plaça del mercat, Ignasi Fossas.
El mateix Prior de Montserrat explica com es pot compaginar el dia a dia de les visites de pelegrins que pugen fins al Santuari amb la solitud i el recolliment de la vida monàstica que allà s’hi porta per part dels membres de la congregació
Com és el dia a dia a Montserrat
Oració i plegaria omplen el dia a dia a la muntanya de Montserrat. Tot comença a les 6 del matí amb la primera pregaria de De Matines que dura uns 40 minuts, encara que els diumenges és un pel més llarga. Després hi ha lectura espiritual de manera separada per part dels diferents membres de la congregació. A les 7.30 hi ha la pregaria del Laudes que fan conjuntament amb els peregrins a la basílica, ja que la primera s’ha fet al cor de la mateixa. Aquesta pregaria del Laudes es fa en directe per Ràdio i per internet. Després esmorzen i fan treball de matí fins a les 11 que es tornen a trobar a la basílica per fer la missa conventual. A les 13.30 dinen i a les 15h fan una plegaria abans de començar el treball de la tarda. Tota la tarda està dedicat al treball de cada monjo fins a les 18.45 que es troben per fer la pregaria de vespres, també es amb pelegrins i es fa en directe. Després hi ha 45 minuts de lectura de textos divins o de la bíblia. A les 20.15 hi ha sopar i després hi ha una mitja hora de trobada amb ambient distes i a les 21.15 hi ha la darrera pregaria per cloure el dia. Aquesta també es fa al cor superior de la basílica.
Montserrat i la situació actual de Catalunya
Els monjos també tenen contacte amb el mon exterior a través de la televisió i els diaris. El pare Prior reconeix que “els monjos són més de llegir i de llegir en paper, per tan diaris” encara que no amaga que tenen accés a internet i busquen textos també a través de la xarxa. Estan al dia de tot el que passa a Catalunya, de l’estat i del mon. Fossas no s’amaga quan li pregunten sobre el procés i sobre quina és la postura de Montserrat respecte a aquest fet. Ignasi Fossas
La xerrada ha contat amb una setantena de persones que han escoltat atents com és la ordre de Sant Benet i de quina manera poden aplicar les seves creences al seu dia a dia.