Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Joan Cañada: “Si Unió no arriba a un acord, CiU sí que es debilitarà”

El president d’Unió al poble, Joan Cañada, afirma que si Unió Democràtica de Catalunya (UDC) no arriba a un acord amb Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), “òbviament que CiU es debilitarà”.

Els militants d’UDC van respondre a la pregunta el passat diumenge 14 de juny. La pregunta, plantejada pel secretari general del partit, Ramon Espadaler, havia de clarificar la posició d’Unió de cara el 27-S, dia de les eleccions plebiscitàries. El sí va rebre 1.333 vots, que representa un 50,3% i el no va rebre 1238 vots, que representa un 46,7% . Per tant, més de la meitat del partit prefereix excloure la Declaració Unilateral d’Independència així com l’obertura d’un procés constituent al marge de la legalitat. Amb aquesta votació UDC no s’integra al full de ruta de CDC, ERC i les entitats sobiranistes civils. Els partidaris del no estaven d’acord en aquesta última opció. A més, amb aquest resultat Duran i Lleida, favorable al sí, seguirà governant Unió.

Joan Cañada, militant del partit, ha votat que no a la consulta. La considera “innecessària”. Creu que Unió està en el mateix lloc que abans de plantejar la pregunta.

Espadaler ha comunicat aquest dilluns que iniciaran converses amb Convergència, després que el comitè de govern d’Unió votés per majoria, 19 vots a favor i 8 en contra, dialogar amb l’altre partit de la federació per arribar acords respecte el procés. El president d’Unió a Tiana espera que hi hagi “diàleg” i “negociació” amb CDC.

Cañada recorda que dins d’UDC hi ha un 46,7% que ha votat que no i, per tant, espera que “no girin l’esquena a qui també és d’Unió”.

Alguns mitjans de comunicació han qualificat el resultat de la consulta interna com a “fractura” dins del partit. Cañada assegura que “no s’ha trencat res” i que “cadascú defensa les seves postures”.

Aquest divendres se sabran els vots definitius, quan s’hagin compatibilitzat tots els vots realitzats per correu. S’esperen 60 votacions i la diferència entre el sí i el no és de 95 vots. Per tant, el sí continuaria guanyant.

 

La pregunta d’Unió
La pregunta realitzada diumenge 14 de juny demanava als militants de UDC si volen que el partit “continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d’acord” amb sis criteris, entre ells la “seguretat jurídica”. La pregunta especifica que el partit exclou “tant una eventual Declaració Unilateral d’Independència com l’obertura d’un procés constituent al marge de la legalitat”. Un altre dels criteris és el de “sobirania”, concretant que “no es renuncia ni es posa límits a l’aspiració de plena sobirania per a Catalunya”. No es pregunta sobre independència, com volia un sector de la direcció. La proposta s’ha aprovat amb 17 vots a favor, 9 en contra i una abstenció, però Ramon Espadaler ha negat que hi hagi “fractura”.

Al marge de la pregunta inicial i dels dos condicionants de la sobirania i de la seguretat jurídica, la pregunta també n’estableix quatre més: democràcia, és a dir, prendre totes les decisions amb la majoria de vots de la ciutadania; diàleg, gestionant el procés dialogant amb el govern de l’Estat “sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la UE”; Europa, descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora de la UE, i cohesió social i territorial.