Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Joan Pujol: “La meva obligació és la de continuar ajudant al poble”

 

“Considero que la meva obligació, mentre pugui, és la de continuar ajudant al poble”: són paraules del Jutge de Pau. Joan Pujol continuarà ocupant aquest càrrec els propers anys. Cada quatre anys es decideix qui serà el Jutge de Pau i Pujol ha explicat que hi seguirà treballant fins que la salut li ho permeti. A més, li preocupa qui podria ser el seu substitut.

 

Pujol ara té 85 anys i creu que l’edat no és un impediment per continuar treballant. Tot i això, dubte de si complirà amb els 4 anys del mandat.

 

Joan Pujol continuarà sent el Jutge de Pau de Tiana amb el suport del ple municipal. Aquest dimarts la majoria de grups han votat a favor de la seva continuïtat. Ara aquesta decisió s’enviarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè el nomeni. L’aprovació s’ha fet amb l’abstenció de Convergència i Unió, partit que hauria preferit una persona més jove. La majoria dels grups de l’Ajuntament han valorat la tasca de Pujol pel poble. Per aquest càrrec també s’havien ofert Josep Ignasi Plans, Àngel Vila i Ramon Sancho.

 

 Quina feina fa el Jutjat de Pau?

El Jutjat de Pau de Tiana
El Jutjat de Pau de Tiana

El Jutjat de Pau s’encarrega dels matrimonis, els naixements i tots els aspectes vinculats amb el registre civil. També d’altres tasques com els judicis contra persones per injúries o amenaces o dels actes de conciliació entre dues persones per evitar les denúncies.

Aquest últim any, a Tiana el Jutge de Pau ha casat 100 persones, ha fet 107 expedients matrimonials, 60 naixements, 16 defuncions, 9 judicis de faltes i ha citat 600 persones a declarar.

Pujol ha aprofitat la ocasió per reivindicar la importància d’aquesta figura als municipis. I és que el passat 4 d’abril, el Consell de Ministres, va aprovar un avantprojecte de llei per eliminar els Jutjats de Pau als pobles.

 

Els Jutjats de Pau han canviat molt durant els últims anys. Antigament, fins i tot, s’encarregaven de l’aixecament dels cadàvers. Pujol ha explicat que els Mossos d’Esquadra han alleugerit la seva feina.

 

La història de Joan Pujol com a Jutge de Pau

DSC06454

Joan Pujol va començar a ser Jutge de Pau ara fa 15 anys. L’any 1999, l’alcalde Ferran Vallespinós li va demanar que ocupés aquest lloc. Explica que els funcionaris de l’Ajuntament, com el secretari, van ajudar-lo molt amb les seves primeres feines. A qui recorda amb més admiració, però, és al Jutge de Pau d’Alella d’aquella època.

 

El Jutge de Pau de Tiana, a més, va treballar també dos anys per a Montgat.

 

Les anècdotes del Jutge de Pau de Tiana

 Joan Pujol va ser un dels primers jutges de Catalunya que va casar parelles homosexuals.

 

Té moltes anècdotes per explicar però n’hi ha una que recorda amb especial sensibilitat.

 

La biografia de Joan Pujol

Joan Pujol era escultor però explica que amb aquesta feina no es podia “guanyar la vida”. Va començar a treballar com a importador i distribuïdor de mitjons d’una marca francesa. Aquesta feina el va acabar convertint en director d’una fàbrica d’aquesta casa a Mataró, amb una cinquantena de treballadors al seu càrrec.