Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El ple debat la gestió pública de l’aigua a Tiana

El ple ha aprovat aquest dimarts una moció de la CUP en què sol.licita que s’acordi un calendari per desenvolupar el procés de gestió pública de l’aigua a Tiana.

La gestió d’aquest bé col.lectiu encara estarà uns anys, fins el 2.023, en mans d’una entitat privada: l’empresa Sorea. Per això la moció de la CUP proposa que en els 6 anys que resten fins que arribi el final de la concessió, una comissió estudiï quin és el model  de gestió pública de l’aigua més convenient per Tiana.

Més del 80% dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona tenen la gestió de l’aigua privatitzada i els municipis on la gestió és pública sómn molt més grans que Tiana. Per això, explica Àlex Rosa, no hi ha gaire municipis que els serveixin de model, ara per ara.

Els beneficis de tenir l’aigua gestionada de forma pública serien diversos, assegura Rosa:

 

Isaac Salvatierra, de Junts per Tiana, ha avotat a favor tot i que, ha dit, ha demanat un debat rigorós i neutral:

 

Salvatierra ha matisat que no estan d’acord en signar un xec en blanc i ha afegit que és important mirar altres processos semblant fets ja en altres municipis. També està d’acord en que es contracti algú extern per fer l’estudi, tal com ha proposat Ester Pujol.

El PDCat, per la seva banda, s’hi ha abstingut. Joan Graupera ha dit que no veu útil obrir, ara ja, el debat sobre aquesta qüestió:

 

Olga Rué, portaveu del PDCat, ha afegit que no els sembla prioritari, 6 anys abans, crear aquesta comissió ja que, ha dit, hi ha temes molt més importants del poble que caldria debatre des d’ara mateix.

La portaveu del grup municipal PSC, Núria Blasco ha dit que el seu grup s’hi absté. Ha demanat, igual que Junts que caldria canviar el títol, tot que, ha dit, estan d’acord amb el contingut de la moció i en que es faci el debat:

 

Diego Parra del PP també s’ha abstingut. Ha dit que la municipalització dels serveis bàsics no es pot basar en raons ideològiques. També ha posat exemples, segons ell fallits, de remunicipalització d’aigua en altres municipis.

 

Parra ha afegit que, per al PP, Sorea no és la companyia que més maltracta els tianencs i que ho fa molt més, per exemple, Fecsa-Endesa. També ha posat en dubte si Tiana té la capaitat econòmica de crear una empresa pública per fer-se el càrrec de l’aigua. Tampc té cñar, ha dit, si es podria fer càrrec, laboralment, dels treballadors que tindri l’empresa. Per tot això, el PP s’ha abstingut.

L’alcaldessa ha lloat el servei que dóna l’empresa Sorea, totalment “proactiu”, ha dit. Tampoc té clar, ha dit, si ara mateix hi ha arguments per decidir remunicipalitzar l’aigua:

 

Ester Pujol ha dit que abans de fer una comissió potser caldria fer una valoració dels aspectes econòmics, laborals i tècnics de fer pública la gestió de l’aigua a Tiana. Ha dit, a més, que ara per ara no creu que hi hagi algú amb prou coneixement i temps per dirimir aquesta qüestió tan important, per això, ha dit, caldria contractar personal extern.

La moció també proposa al ple que entre 2018 i 2019 se sotmeti a informació pública i debat ciutadà el model de gestió de l’aigua a Tiana, “procurant comptar amb la presència de persones i col.lectius especialitzats en el tema”.