Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La cúpula de l’antiga Caixa Laietana imputada per les preferents

El jutge veu indicis d’un “delicte d’estafa”, diu en la seva interlocutòria, i ha imputat set ex directius de Caixa Laietana, l’actual Bankia, entre els que hi ha l’ex president i ex director de l’entitat Josep Ibern.

La denuncia la va posar una família de Vallgorguina. La seva advocada feia temps que treballava en una demanada civil, però va veure prou fonaments com per tirar per la via penal.

És la primera denuncia d’aquest tipus que s’accepta i que pot acabar responsables d’una entitat financera al banc dels acusats.. Tot i així és l’opció més complicada alhora de recuperar els diners de les preferents. “Un camí llarg no ha d’interferir en voler saber la veritat”, diu l’advocada de la família que ha posat la denuncia, Montserrat Vinyetes.

 

L’altra via, la civil, comença a tenir resultats

La majoria d’afectats que han començat els tràmits per recuperar els diners ho han fet per la via civil. L’Associació en Defensa de Perjudicats d’Entitats Financeres (ADPEF) ha presentat 1.100 demandes. 600 al Maresme. La majoria són de Mataró, on hi havia la seu i on es va fundar Caixa Laietana i Arenys de Mar.

De moment la justícia ja ha resolt 102 casos de l’ADPEF, 96 dels quals favorables. Els afectats ja han començat per tant a recuperar els diners de les preferents. L’associació ha presentat un recurs per a sis dels casos que s’ha denegat la devolució dels diners.

 

Tiana esperant els diners

L’ADPEF va fer al mes d’abril una reunió a Tiana amb els afectats. A l’assemblea hi van anar 150 persones que s’havien enganxat els dits amb les preferents. La gran majoria les havia contractat amb Caixa Laietana. I és que fins aquesta tardor, Tiana ha tingut una de les sucursals de l’entitat maresmenca. A finals dels 90 es va establir a Tiana trencant el monopoli de les caixes d’estalvi.

preferents1
Reunió el 18 d’abril a la Sala Albéniz amb afectats de preferents

 

L’Ajuntament es va comprometre a pagar les taxes judicials de les famílies que no poguessin fer-se càrrec de la despesa juicial de la tramitació de la demanda civil. La majoria dels tianencs que van assistir a la reunió van acabar tirant endavant la demanda civil, en són aproximadament un centenar. L’Ajuntament només ha hagut de pagar les taxes de dues famílies, segons l’advocat dels afectats.