Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La fase de votació dels pressupostos participatius finalitza amb polèmica

Aquest dimarts 15 de desembre finalitzava la fase de votació de les propostes que s’inclouran als pressupostos participatius de Tiana. Tres dies abans, el diumenge 13, Junts per Tiana va publicar un comunicat on explicaven que havien rebut “diverses queixes de veïns i veïnes de Tiana” a causa d’un missatge que un dels regidors de l’equip de govern havia difós per diversos grups de Whatsapp.

En ell, el regidor explicava que el dia 15 s’acabaven les votacions als pressupostos participatius, que tenien “la oportunitat de tenir cine a Tiana” i que si tenien dificultats per votar, que li diguessin el nom, cognoms, DNI i data de naixement.

Segons manifesta l’agrupació d’electors, el missatge “constitueix una vulneració de la pròpia essència dels processos participatius i planteja diversos interrogants que cal aclarir”. Uns interrogants que han traslladat en forma de preguntes i que han registrat a l’Ajuntament de Tiana.

Per exemple, pregunten si és normal “que un regidor de l’equip de govern intenti influir sobre un dels projectes sotmesos a votació”, “que s’inclogui un projecte del govern com la construcció d’un cine a la Sala Albéniz” o “que un regidor de govern pugui introduir manualment les dades de la ciutadania”.

El text acaba demanant que s’aturi o invalidi el procés de votació de les propostes “fins que no s’aclareixin aquests dubtes i es demostri que el procés s’està fent amb totes les garanties democràtiques”.

Aquest dimarts, el regidor d’Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament de Tiana, Mateu Hernández, ha escrit un comunicat per esclarir els fets on manifesta que “l’oposició ha utilitzat només una part dels meus whatsapps, en la que jo manifestava la oportunitat de tenir un cine a Tiana, sense explicar que a continuació, adjuntava la llista de les dotze propostes que es podien votar lliurement.”

A més, el regidor afegeix que “aquest equip de govern des de l’inici de la legislatura ha hagut de dedicar bona part del seu temps a desemmascarar a la oposició per les seves tergiversacions, mitges veritats, mentides i males interpretacions malintencionades de la nostra gestió de govern”.

Per exemple, explica que el seu oferiment per tramitar els vots era per “facilitar la votació donada la dificultat tècnica i de procediment de fer-ho” a través de la plataforma Decidim. Així doncs, sobre el fet de demanar les dades de tercers, explica que “han volgut donar a entendre que com a regidor podria manipular els vots: això es una falta de consideració a la meva persona, la gent que em coneix sap perfectament que ni se’m podria ocórrer no traslladar rigorosament el vot que se m’indica per escrit.”

Per últim, el regidor explica que “han volgut donar per fet que la proposta del cinema ve de part d’algun regidor del govern de l’Ajuntament però, com totes, ve de part dels veïns i veïnes de Tiana.”

Així doncs, tot i que és cert que el projecte de cinema estava inclòs al programa electoral de Junts per Catalunya Tiana, en aquest cas la proposta ha arribat per part de la ciutadania, tal com es pot comprovar a la pàgina web de Decidim.

El comunicat de Mateu Hernández acaba dient que “amb la voluntat total de transparència, hem posat en coneixement de la consultora de la Diputació de Barcelona tots els meus whatsapps perquè tinguin un coneixement exacte del que ha succeït en aquest procés participatiu.”