Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La festa de Sant Bru al carrer ha fet 10 anys

La festa de Sant Bru al carrer, a Tiana, ja té una dècada. El rosari fa gairebé dos segles que es resa col.lectivament el dia del sant, el 6 d’octubre. Era un acte força privat, tot i que es resava en grupets de família i veïnat, amb el mossèn que dirigia l’oració. Tothom que ho volia, portava un ciri o una espelma i la col.locava a un altar, que s’improvisava a algunes de les cases on es passava aquest rosari.

Però ara fa 10 anys la Dolors Romeu, una de les veïnes de tota la vida del carrer Sant Bru -concretament de Cal Garrofaire-, va aconseguir tornar-li a donar a Sant Bru l’aire popular que havia tingut aquesta celebració tianenca:

 

Les primeres notícies que es tenen de la celebració de Sant Bru daten del 1820. Aleshores, el component popular de la festa era important, explica la Dolors Romeu:

 

Fa 3 anys va passar una cosa important: la Dolors va aconseguir recuperar la talla original, de fang, de Sant Bru. Durant dècades havia estat guardada a l’Ajuntament, que el va cedir als veïns i veïnes del carrer:

 

La Dolors Romeu, aquest dijous, amb la talla de Sant Bru del s.XIX recuperada

La Dolors Romeu, aquest dijous, amb la talla de Sant Bru del s.XIX recuperada

 

Durant aquets 10 anys, la Dolrs ha anat fent gran, paulatinament i amb la col.laboració de l’Ajuntament, la festa de Sant Bru al carrer: una mica de berenar, més cadires o roses que es posen a l’altar i després es reparteixen. Fins i tot, es fa una rifa:

 

L’any passat i aquest, la festa de Sant Bru ha tingut un final musical, amb música de piano en directe el mateix carrer. La única cosa que inquieta ara la Dolors és qui la substituïrà a ella, com a ànima de la celebració de Sant Bru, quan ja no pugui organitzar-la…