Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La Generalitat porta la reforma de l’administració local al Tribunal Constitucional

El consell executiu ha aprovat aquest dimarts presentar quatre recursos d’inconstitucionalitat contra la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL), la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), la llei espanyola de garantia d’unitat del mercat i la d’avaluació ambiental. En roda de premsa, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha denunciat una “reforma encoberta de la Constitució” per part d’aquells que “s’omplen la boca defensant-la”. “És una reforma sense la transparència necessària, sense agafar el debat de cara, per la porta del darrere, anant-nos despullant de capacitat política per decidir”, s’ha queixat. Homs ha definit com un “gran acte de cinisme” que aquells partits que “s’omplen tant la boca amb la Constitució” ara estiguin fent-ne una “reforma encoberta, per la porta del darrere, desvirtuant tot el que va ser el contingut del text en el seu títol vuitè”, i deixant les institucions catalanes, ha continuat, “al peu dels cavalls”. En aquest sentit, ja ha avançat que el Govern denunciarà aquesta realitat juntament amb les diputacions en l’acte amb motiu del primer centenari de la Mancomunitat, el proper 6 d’abril.

En matèria jurídica, ha remarcat que el Govern presenta aquests recursos després de quatre dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries que així ho recomanen, tots ells decidits per unanimitat. “Des del punt de vista jurídic és molt indiscutible, i per això demanem al govern espanyol una reacció, una resposta”, ha reclamat Homs, que ha instat l’executiu de Mariano Rajoy a aplicar el seu programa de transformació del model territorial “d’una manera transparent, fent-ho de cara”.

Pel que fa a la Llei de règim local, el Govern considera que la norma estatal envaeix competències de la Generalitat en matèria de funció pública, organització territorial, autoorganització i règim jurídic de les administracions públiques catalanes i locals. També creu que afecta l’autonomia financera de la Generalitat i que no respecta el contingut essencial de l’autonomia local garantida per la Constitució i l’Estatut.

Rebuig frontal de les quatre capitals catalanes

Aquest dimarts mateix, els alcaldes de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han escenificat el seu rebuig frontal a la reforma del PP. L’han qualificat d'”agressiva” a l’esmorzar col·loqui que coorganitzaven Alcaldes.eu i el diari ‘El Punt Avui’. Tarragona i Lleida ja han aprovat sumar-se a d’altres pobles -uns 700 ho preparen segons l’Associació Catalana de Municipis- per dur la reforma al TC i Girona pretén donar-hi el vist-i-plau al ple de la setmana que ve, ha explicat l’alcalde gironí Carles Puigdemont. El seu homòleg a Barcelona, Xavier Trias, ha apuntat que pretén fer-ho “aquest mes” tot i que la Carta Municipal “protegeix” la ciutat de la LRSAL.