Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La justícia s’oposa a l’independentisme municipal

El recurs presentat al gener de l’any passat per la Delegació del Govern a Catalunya ha forçat a l’Ajuntament de Tiana a anul·lar els acords de la declaració municipal d’independència que es va aprovar al novembre del 2012. Una cancel·lació que s’ha fet efectiva al ple d’aquest dimarts.

El document, entre d’altres mesures, contemplava declarar Tiana com a municipi català lliure, penjar l’estelada als Jardins Lola Anglada fins a la restitució de l’Estat Català o donar suport en les seves accions a l’Assemblea Nacional Catalana. A més, la declaració també establia que la legislació i els reglaments espanyols serien vigents de manera provisional i que s’havia de comunicar al Parlament de Catalunya que des de Tiana es donava suport a la consulta i a una possible declaració unilateral de sobirania.

Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya i Gent Pel Progrés van ser els tres partits que van presentar aquest document al ple del 6 de novembre del 2012. Una proposta que es va veure influenciada, en aquell moment, per l’èxit de l’opció independentista a les eleccions autonòmiques del mateix any.

Ara, amb gairebé un any i mig de diferència, el Jutjat Contenciós Administratiu núm.13 de Barcelona ha declarat com a nuls tots els acords inclosos a la declaració. Segons el tribunal, aquests punts “es refereixen a aspectes de caràcter constitucional al marge de la competència municipal” i trenquen amb “el principi d’objectivitat de les Administracions públiques” perquè es decanta cap a un posicionament ideològic determinat.

Els tres partits precursors de la proposta han volgut remarcar que l’anul·lació es produeix per “imperatiu legal”, però que cap d’ells està d’acord amb una decisió que, segons ells, va en contra de “la voluntat popular”. Així ho ha destacat Olga Rue, portaveu de Convergència i Unió.

 

Jordi Gost, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha assegurat que tant des del partit com des de la societat continuaran endavant per assolir la consulta, malgrat els obstacles que se’ls hi estan posant pel camí.

 

En la mateixa línia, Joan Pau Hernández, portaveu de Gent Pel Progrés, ha recordat que la cancel·lació d’aquesta declaració no afecta a altres acords de caire independentista que s’han aprovat des de l’Ajuntament.

 

Finalment, Manuel Gonzalo, portaveu del Partit Popular, ha afirmat que la jurisdicció li ha acabat donant la raó al seu partit, que va votar en contra al ple del 2012. Segons ell, moralment, no podien estar a favor.

 

D’aquesta manera, tot i que la majoria de partits han donat suport als acords que es van adoptar, la sentència judicial ha inclinat la balança a favor de la seva anul·lació. Totes les formacions polítiques municipals han votat a favor d’aplicar la decisió dels tribunals.