Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La majoria de comerços de Tiana noten una baixada en els mesos d’octubre i novembre

Octubre ha estat un mes intens a Catalunya. Després de l’1-O, la situació d’inestabilitat política en què ens trobem ha fet que les grans empreses s’emportin la seva seu social a altres indrets d’Espanya. Però com s’ha viscut tot això des del comerç local? Ha afectat d’alguna manera el consum? La Local ho ha preguntat a un seguit de botigues i bars de Tiana.

Com ho han vist a les botigues

De les 8 botigues visitades, 6 han confirmat que, durant aquestes aetmanes, han patit una baixada: la gent compra menys. La Pilar Solà, de Can Pau, diu que, tot i que els ha salvat la Castanyada, ells ho han notat. Tot i així, assegura que sempre passa per aquestes dates i no creu que sigui pel que està passant políticament:

 

Al Ca l’Aixelà també han notat una parada en els mesos d’octubre i novembre. Per la Georgina Aixelà, els motius són “una miqueta de tot”:

 

El Joaquin Nunes, de Casper Botiga, ha notat aquesta baixada sobretot en la compra de llibres i complements de bijuteria. El que més està venent són els bufs, gràcies al fred, però en els productes que no són de primera necessitat ha notat un descens en les compres. Creu que la causa és l’estat d’ànim, que tampoc està a l’alça, i que, en part, té a veure amb la inestabilitat política:

 

Per a en Josep Rosés, del Sindicat, també ha sigut un mes fluix. Assegura que part de la responsabilitat és de la situació política, que ha afectat una mica, tot i que no és l’únic motiu. Diu que tal com estan les coses, la gent s’ho mira tot molt i no gasta tant:

 

A l’Anna Garcia, de Planxem Per Tu, se li han ajuntat les dues setmanes d’obres al seu comerç amb la inestabilitat del tema polític:

 

A Ca l’Anita han patit una situació excepcional: han estat de reformes entre el setembre i l’octubre. La Carme ens ho explica:

 

A diferència d’aquests 6 establiments, per a la peixateria Cuní les vendes no han anat ni millor ni pitjor:

 

L’Àngel Beltran, de l’òptica La Punxa, està en la mateixa situació. Les vendes han estat iguals que les d’anys anteriors:

 

I els bars?

A la majoria de bars del poble els ha passat el contrari: no s’han vist afectats per la situació política i no han patit una baixada de vendes tan gran com la de les botigues.  Per al bar d’El Casal ha estat un mes bastant productiu, sobretot en sopars i dinars. L’afluència ha sigut una mica menor a la de l’estiu pel començament del fred i perquè es fa de nit abans, però no és tan diferent. La situació política no els ha afectat en el consum. Ho explica un dels cambrers, l’Òscar Mato:

 

Una situació semblant és la que tenen al bar El Revolt. La Sofia Alonso diu que estan en la mateixa situació de sempre, no els ha afectat la situació política:

 

Tot i així, no tots estan igual. El Tiriti ha notat com l’afluència de gent ha baixat una mica, sobretot per la tarda i la nit. Hi ha menys ambient. Des del restaurant creuen que la situació política sí que és un dels motius:

 

Una baixada notable

En general, la tendència dels establiments de Tiana entre octubre i novembre ha estat anar a la baixa. Aquests dos mesos sempre solen ser difícils i aquest any s’han ajuntat amb el context polític, que afecta però que no ha estat l’únic motiu.