Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La reintroducció de l’òliba a Tiana

 

És possible que, durant les darreres setmanes, hàgiu sentit aquest cant* per Tiana. Pertany a una òliba, una au nocturna que havia estat molt present al poble. Ara, gràcies a un projecte de reintroducció que es va iniciar el passat octubre, es pot afirmar que, almenys, un exemplar s’ha tornat a establir a la zona.

Aquest projecte de reintroducció l’han tirat endavant en Franz Estartús i l’entitat naturalista la Bassassa juntament amb Galanthus Natura, el CRFS de Torreferrussa i Ca l’Andreu. Ell mateix ens explica com tot es va començar a moure fa més d’un any:

 

No va ser fins al mes d’octubre passat, però, que van rebre des del CRFS de Torreferrussa els 3 polls d’òliba que els van permetre posar en marxa el projecte:

 

L’experiència d’en Francesc Giró i l’espai idoni dels Horts de l’Alegria, sumat al fet que allà es fa anellament científic d’ocells des de l’any 1975, va fer que l’escenari escollit per establir les caixes niu i alimentar i vetllar pel bon estat de salut dels polls fos Ca l’Andreu. Giró explica com, paral·lelament a això, ell ja havia tingut un contacte previ amb Galanthus per tractar el tema de la desratificació:

 

L’òliba és un molt bon raticida natural. Tal com expliquen en Franz i el Francesc, això està estretament relacionat amb un dels motius pels quals les poblacions d’òliba estan patint una forta regressió arreu del món. La intensificació de l’agricultura ha comportat un ús generalitzat de pesticides i rodenticides, que enverinen i causen la mort de les seves possibles preses:

 

A Catalunya, l’òliba és una espècie amenaçada, catalogada com a vulnerable.

Aquests tres mapes mostren la distribució de presència reproductora de l’espècie a cada un dels tres Atles d’ocells nidificants de Catalunya (Atles 1: 1975–1983, Atles 2: 1999–2002 i Atles 3: 2015–2018) a partir de totes les observacions recollides i validades en cadascun dels atles. Font: Servidor d’informació ornitològica de Catalunya (SIOC)

Segons les últimes dades disponibles de la població nidificant a Catalunya, datades del 2012, al llarg del territori es compten entre 4.400-5.400 individus madurs. És per tot això que en Franz destaca la importància d’aquest projecte de reintroducció:

 

El projecte l’han desenvolupat a través de la tècnica del hàcking:

 

Per tal de tenir el menor contacte possible amb les aus i no interferir, han fet un seguiment de la seva evolució a través de càmeres de fototrampeig:

 

Al principi, les alimentaven cada dia. Després van començar a deixar el menjar de manera intermitent, reduint-lo cada vegada més, fins que lentament van anar abandonant les caixes niu:

 

Ara, el proper objectiu és repartir diferents caixes niu per Tiana per facilitar la seva reproducció i l’aparellament:

 

Serà llavors, quan s’aconsegueixi que nidifiquin a Tiana, quan l’òliba es tornarà a normalitzar al municipi:

 

* Patrik Åberg, XC186613. Accesible en www.xeno-canto.org/186613